Cum a fost recreat ADN-ul unui sclav care a murit acum 200 de ani

Cum a fost recreat ADN-ul unui sclav care a murit acum 200 de ani

Cercetătorii din Islanda au reconstruit parțial genomul unui bărbat care a murit în 1827, după ce a scăpat de sclavie și a devenit prima persoană a patrimoniului african care a trăit într-o țară nordică.

Locul în care se aflau rămășițele lui Hans Jonatan este necunoscut, dar geneticienii de la deCODE au folosit mostre de ADN de la 182 de descendenți de-ai săi. Studiul reconstituie genomul matern al lui Jonatan, dezvăluind unde a fost răpită probabil mama sau familia lui înainte de a fi vânduți în comerțul cu sclavi. „Folosind aceste date, am reconstruit 38% din genomul matern al lui HJ și am dedus că mama lui a fost din Benin, Nigeria”, a scris echipa în revista Nature Genetics. 

Povestea lui Jonatan a devenit faimoasă după publicarea biografiei „The Man Who Stole Himself”. El s-a născut în sclavie pe insula St Croix 1784. În timp ce există unele incertitudini cu privire la tatăl său, se crede că el a fost un alb numit Hans Gram, secretar de plantare. Mama lui Jonatan era un sclav pe nume Emilia Regina.

În cele din urmă, proprietarul plantației a mers în Danemarca și i-a adus cu el, dar sclavia era ilegală în țară. Jonatan a luptat pentru flota daneză și mai târziu s-a declarat liber. Când a fost în cele din urmă prins și întemnițat, avocatul său a susținut emanciparea pe motiv că sclavia a fost ilegală în Danemarca, deși este încă legală în coloniile daneze. Jonatan a pierdut cazul și judecătorul a ordonat ca Jonatan să fie în Indiile de Vest daneze ca sclav.

Pentru a evita această soartă, Jonatan a fugit în Islanda, unde a fost ”întâmpinat cu brațele deschise și a trăit ca un imigrant”, spune Kari Sefansson de la deCODE din Reykjavik.El a fost primul negru care a pus piciorul pe pământ islandez, fiind primit cu brațele deschise, arătând că rasismul nu exista în acea comunitate din secolul al XIX-lea.

Multe detalii lipsesc din povestea lui Jonatan. De exemplu, nu este clar exact cum a ajuns în Islanda. Identitatea părinților săi este, de asemenea, tulbure. Înregistrările istorice sugerează că tatăl său era european, iar mama sa, probabil, o sclavă de primă sau de a doua generație, dar detaliile exacte ale originilor nu sunt clare.

Potrivit studiului publicat în Nature Genetics, Hans Jonatan marchează prima și singura prezență a migrării genelor africane în Islanda înainte de secolul al XX-lea. Reconstrucția genomului matern al lui HJ a fost neobișnuit de complicată, deoarece fragmentele cromozomilor de la strămoșii africani recenți sunt foarte rare în fondul genetic al Islandei, au scris ei.

Cercetătorii au folosit ADN-ul de la 182 de persoane decedate pentru a reconstrui genomul. Islanda oferă o oportunitate unică de reconstruire a genomului lui Jonatan, având o bază de date masivă, care reprezintă aproape jumătate din populația sa. Cercetătorii au fost capabili să precizeze 674 de fragmente de cromozom africane de la decedații studiați.

În timpul vieții sale în Islanda, Jonatan a avut doi copii cu o islandeză și a murit în 1827.

Sursa: ARS Techica