O clonă malițioasă a aplicației Uber face victime pe Android

O clonă malițioasă a aplicației Uber face victime pe Android

Deși se dezbate în continuare legalitatea serviciului Uber în țara noastră, de această dată, platforma a ajuns în lumina reflectoarelor din cauza unei aplicații false omonime.

Orice aplicație care ajunge în Google Play sau Apple AppStore este verificată și trecută printr-un proces laborios de aprobare. Astfel, oficialii companiilor americane se asigură că nu ai parte de malware. Din păcate, foarte mulți internauți apelează la magazine virtuale terțe și diverse site-uri dubioase pentru a-și descărca aplicațiile. Astfel de practici duc deseori la infecții periculoase, iar cea mai recentă problemă la scară largă a fost creată de o clonă a aplicației Uber.

Troianul Android.Fakeapp este unul destul de vechi, dar revine în actualitate la intervale regulate de timp în dierse forme. Cea mai recentă versiune imită interfața aplicației Uber. Conform celor de la Symantec, inițial, infecția se manifestă printr-o serie de pop-up-uri prin care ești avertizat să-ți introduci din nou numele de utilizator și parola de Uber. La pasul următor, datele tale de autentificare sunt înaintate către un server terț. De acolo, un hacker le poate folosi pentru a-ți crea pagube financiare semnificative sau pentru a le comercializa pe piața neagră.

Dacă ai fost atât de neinspirat încât să folosești aceeași parolă pe o serie stufoasă de servicii online, aplicația falsă de Uber s-ar putea să te coste mai mult decât ai fi crezut inițial. Față de alte aplicații malițioase care au făcut valuri pe Android în ultimul an, clona de Uber este surprinzător de bine realizată. Ca să nu te inducă în eroare și să te facă să crezi că ar fi bine să-ți schimbi parola, după câteva tap-uri, te transpune în aplicația oficială de Uber și îți afișează locația ta curentă pentru a efectua o eventuală comandă.

Deși astfel de cazuri de phishing sunt foarte grave și pot avea consecințe nefaste, ca de fiecare dată, soluția este una foarte simplă. Instalează doar aplicații din Google Play și ai grijă să-ți actualizezi software-ul gadgeturilor preferate.

fakeapp-uber

Citește și: