14 dec. 2018 | 18:30

Cipul cu care MediaTek vrea să se lupte cu Snapdragon 855

ACTUALITATE
Cipul cu care MediaTek vrea să se lupte cu Snapdragon 855
Android Authority

MediaTek poate nu este un nume la fel de cunoscut ca Qualcomm, Intel, Samsung sau Huawei, dar cipurile sle se regăsesc în aproape o treime din smartphone-urile de pe piață. Acum, compania pregătește Helio P90, cipul cu pretenții premium.

Cei drept, majoritatea telefoanelor din prezent care au procesoare MediaTek sunt Android low-mid range vândute în Asia. Însă asta s-ar putea schimba cu următorul cip pregătit de companie.

Compania a anunțat un SoC (system on chip) numit Helio P90 pentru smartphone-uri 4G și utilizează inteligență artificială. De asemenea, MediaTek va anunța și un cip pentru 5G la Mobile World Congress 2019 din Barcelona.

Helio P90 este văzut ca o alternativă la proaspătul anunțat Snapdraon 855 și aduce îmbunătățiri la nivelul inteligenței artificiale care va ajuta la fotografie, captură video, recunoașterea de obiecte și computație generală.

Utilizând o arhitectură cu AI, a doua generație de APU a MediaTek adaugă un motor Inference care să asisten Tensilica DSP, regăsit în Helio P70. Nucleele de inteligență artificială ale P90 promit o putere de 1127 GMAC de putere de computare de la 240 GMAC când avea Helio P70, adică de patru ori mai mult.

Sigur, poate aceste numere sunt abstracte și nu-ți spun nimic, dar cei de la MediaTek promit că nucleele vor fi îndeajuns de rapide pentru deblocare facială, pentru scanare full-body pentru avatare AR, o reducere a zgomotului de imagine în fotografiile realizate în lumină redusă mai bună.

De asemenea, P90 va putea suporta și filtre de înfrumusețare aplicate peste înregistrări video în timp real și abilitatea de a procesa o fotografie de 48 megapixeli sau una realizată de un sistem dual de camere de 24+16 megapixeli fără probleme.

MediaTek a reconfigurat și cele opt nuclee ARM și a trecut de la patru Cortex A53 și patru Cortex A73 la două 2,2 GHz Cortex A75 și șase 2,0 GHz Cortex A55. De asemenea, procesorul grafic a fost schimbat pentru PowerVR GM 9446 cu 970 MHz și viteza memoriei LPDDR4X a fost îmbunătățită ajungând la o frecvență de 1866 MHz.

Per total, toate aceste schimbări ar trebui să asigure că telefonul să fie destul de performant pentru toate sarcinile zilnice.

Problema cu Helio P90 este că vine cu un modem pentru 4G într-o perioadă în care vorbim de implementarea telefoanelor 5G. Modemul procesorului permite viteze de doawnload de 600 Mbps și upload de până la 150 Mbps, mult mai puțin decât modemul Snapdragon X24 LTE regăsit în cel mai recent procesor al Qualcomm.

Helio P90 este la clienți și primele dispozitive care vor veni echipate cu acest procesor ar fi anunțate la finalul primului trimestru al 2019, după MWC. Dacă cipul 5G respectă planul atunci telefoanele cu acest cip ar trebui să fie lansate înainte de finalul anului 2019.