Cum a ajuns Facebook să fie folosit de dealeri de droguri

Cum a ajuns Facebook să fie folosit de dealeri de droguri

Dacă ai senzația că drogurile le poți cumpăra online doar din adâncurile dark-web-ului, te înșeli. Aparent, ele pot fi cumpărate direct de pe Facebook.

La suprafață, Facebook are politici rigide cu privire la vânzarea de droguri pe platformă. Pe pagina Standardelor Comunității, scrie clar „interzicem încercările indivizilor, producătorilor și vânzătorilor să cumpere, vândă sau să schimbe droguri non-medicale, droguri farmaceutice și marijuana”.

Astfel, utilizatorii pot da report conturilor care promovează vânzarea de droguri. Totuși, asta nu înseamnă că ele nu pot fi create.

Pe Facebook se găsesc nenumărate grupuri de sprijin pentru oamenii care se luptă cu dependența. Acolo, ei găsesc compasiune și grijă din partea comunității. Totuși, ei devin automat și ținta dealerilor de droguri. Brandon Hicks, un bărbat din Ashland, Kentucky, a intrat pe mai multe grupuri de Facebook destinate pacienților care iau metadonă, iar de atunci a spus că a primit multe cereri de prietenie ciudate. Ulterior, au început mesajele.

Unul din mesaje venea de la un profil care a fost șters între timp. Poza de profil a contului părea să fie o pungă mare cu Xanax, iar poza de cover avea în centru o pungă din care se revărsau tot felul de pastile. Alte fotografii de pe profil conțineau tot felul de flacoane și cutii cu pastile, unele etichetate cu „diazepam”.

Pe unele apărea și numărul de telefon al persoanei care administra profilul. După ce contul a fost dat jos, acesta a fost contactat telefonic de cei de la Vice. El a spus că este un „om de afaceri care se ocupă cu medicamente” și că fiul său i-a șters contul de afaceri.

Hicks a spus că încercările dealerilor de a ajunge la el pentru a-i vinde droguri nu l-au abătut de la drumul spre recuperare. Totuși, el este de părere că aceste conturi nu ar trebui să existe de la bun început. A încercat să dea report la cât mai multe, dar niciodată nu a primti vreun răspuns din partea celor de la Facebook.

Un reporter Vice a încercat să se dea drept dependent de droguri, iar curând a primit tot felul de mesaje de la conturi care dispăreau repede. Un astfel de cont aparținea unui așa-numit Chad Bacon. Acesta i-a spus reporterului pe Messenger că trimite meniul de droguri doar prin SMS.

Astfel, i-a trimis un mesaj cu tot felul de droguri, de la Xanax la quaalude, alături de prețurile aferente. Mai mult, reporterul a început să primească aproape zilnic telefoane, poze cu pastile și screenshoot-uri cu clienți mulțumiți de produsele de la dealeri.

Moderatorii grupurilor de Facebook pentru oameni care se luptă cu dependența de droguri caută să combată problema conturilor oamenilor care vând droguri, de teamă ca aceștia să nu se pună în calea recuperării membrilor.

Sursa: Tonic Vice
Etichete: