De ce stângacii răspund diferit la anumite tratamente medicale

De ce stângacii răspund diferit la anumite tratamente medicale

Oamenii stângaci sunt destul de rari, iar diferențele neurologice dintre aceștia și dreptaci sunt mici. Cu toate acestea, există diferențe când vine vorba de eficacitatea tratamentelor destinate afecțiunilor psihice, potrivit unui studiu.

Din anii ’70 și până acum, avem sute de studii care sugerează că fiecare emisferă a creierului este vinovată pentru un anumit tip de emoție. Sentimentele care denotă apropierea și implicarea în lumea exterioară, precum fericirea, mândria și mânia „provin” din partea stângă a creierului, în timp ce emoțiile asociate cu evitarea, cum ar fi dezgustul și teama, se trag din emisfera dreaptă.

Problema este că aceste studii au fost realizate aproape exclusiv pe oamenii dreptaci. Daniel Casasanto, profesor la Universitatea Cornell spune că acest fapt ne-a arătat modul în care emoția funcționează la nivelul creierului, dar că modelul se inversează când vine vorba de stângaci.

Conform acestei teorii, numită „ipoteza sabiei și scutului”, modul în care efectuăm acțiuni cu mâinile noastre determină felul în care emoțiile sunt organizate în creierul nostru. Analogia denumirii face referire la luptătorii din vechime.

Ei purtau sabia în mâna dominantă pentru a ataca inamicul – acțiunea de apropiere – iar cu cealaltă mână țineau scutul, pentru a evita atacul – acțiunea de evitare.

Lucrarea are implicații într-un tratament actual pentru anxietate și depresie. Este vorba despre terapia neurală, care presupune aplicarea unei ușoare stimulări electrice sau magnetice în partea stângă a creierului, pentru a stimula emoțiile legate de apropiere.

Lucrarea lui Casasanto sugerează că tratamentul le-ar putea fi dăunător stângacilor, având un efect opus. „Stimularea emisferei stângi ar diminua emoțiile de apropiere. Dacă le oferiți stângacilor tratamentul standard, probabil le veți face mai mult rău”, a declarat el .

De asemenea, el spune că stimularea nu va avea niciun efect, deoarece majoritatea persoanelor nu sunt nici dreptace, nici stângace, iar emoțiile acestora sunt distribuite egal în ambele emisfere.

Studiul sugerează că tratamentul funcționează doar pentru 50% din populație, iar stângacii ar trebui să beneficieze de tratamentul opus. Cu toate acestea, Casasanto avertizează că cercetarea a fost realizată doar pe persoane sănătoase și că sunt necesare studii ulterioare.