Cum spionează chinezii cu bijuterii și carduri de camere de hotel

Cum spionează chinezii cu bijuterii și carduri de camere de hotel

Chinezii n-au avut un loc la masa lui Donald Trump și a lui Kim Jong Un, dar oficialii americani au căutat microfoane, probabil, și în gaură de șarpe.

Spionajul practicat de chinezi a ajuns la niveluri destul de înalte, din punct de vedere al diversificării tehnologiilor folosite. Americanii sunt ținta cea mai importantă a Chinei, iar summitul de la Singapore a fost o adevărată arenă a spionilor.

Americanii au fost îngrijorați din mai multe puncte de vedere. În primul rând, au suspectat faptul că chinezii au recrutat informatori în rândul chelnerilor și al altor membri ai staff-ului din restaurante și baruri din Singapore. Aceștia ar fi plătiți să tragă cu urechea și să dea mai departe informațiile. Firește, au fost verificate atent toate camerele unde au stat oficiali americani, iar aceștia au fost instruiți să își scoată bateriile telefoanelor când cred că ar putea fi ascultați.

Chinezii au devenit extrem de creativi, iar americanii au oferit câteva detalii despre modurile în care aceștia spionează. Într-un caz recent, un american de rang înalt care lucra în China a avut ceva probleme cu cardul de la camera sa de hotel. A trebuit să înlocuiască acest card de câteva ori pentru că nu i se deschidea ușa, dar a decis să și păstreze unul din ele.

Cardul de la hotel a fost verificat de americani, care au descoperit un microfon adăugat în interiorul acestuia. Conform americanilor, chinezii ar fi ascuns dispozitive de ascultare și de urmărire în carduri de credit, în portcheiuri și chiar și în ecusoanele destinate participării la evenimente, pentru a putea supraveghea mai bine activitățile oaspeților.

În urmă cu câteva luni, un general chinez care făcea parte dintr-o delegație invitată la Pentagon nu s-a sfiit să-și poziționeze ceasul de la mână în direcția americanilor, ori de câte ori unul dintre aceștia vorbea.

Sursa: nbcnews.com