China se apropie de lansarea sistemului distopic de „credit social”

China se apropie de lansarea sistemului distopic de „credit social”

China lucrează din greu la implementarea sistemului de credit pentru cetățeni, iar acesta e aproape gata de lansare.

Nu, nu citești un review al unui episod din Black Mirror; e vorba despre realitatea chineză, unde un sistem de credit social va deveni activ în viitorul relativ apropiat.

Sistemul care va da un rating fiecăruia dintre cei 1,4 miliarde de cetățeni ar trebui să fie operațional în 2020, după ce mai multe teste au fost deja efectuate cu succes.

În funcție de ratingul pe care îl ai, vei avea parte de beneficii în viața de zi cu zi, sau ți se vor tăia diverse facilități. Dacă ești un cetățean de top, primești tratament VIP la aeroport, împrumuturi cu dobânzi mai mici și chiar șanse mai mari la universitățile de top.

Pe de altă parte, dacă scorul tău e scăzut, accesul la locuri de muncă bune îți este limitat, poți rămâne fără internet de mare viteză, iar copiii tăi vor trebui să se mulțumească și cu școli mediocre.

China vrea să folosească o rețea de până la 600 de milioane de camere de supraveghere cu inteligență artificială pentru a pune în practică sistemul.

Prima variantă a sistemului de credit social a fost testată în 2010, într-o provincie aflată la nord de Shanghai. La vremea respectivă, cei cu scor bun primeau acces prioritar la locuințele oferite de stat, vize de călătorie și puteau chiar să fie avansați la locul de muncă.

Pe de altă parte, poveștile celor cu un scor mic nu sunt tocmai plăcute. Liu Hu, jurnalist, a declarat că atunci când a vrut să își ia un bilet de avion, i s-a spus că nu are voie să zboare, deoarece se află pe lista oamenilor de neîncredere.

Liu a primit un ordin judecătoresc pentru a-și cere scuze cu privire la câteva mesaje postate pe Twitter. Ulterior, i s-a spus că scuzele sale nu au fost sincere. În consecință, scorul său a scăzut și s-a trezit pe lista indezirabililor. ”Nu pot să îmi cumpăr o casă; copiii meni nu pot merge la o școală privată”, spune acesta.

Mai mulți experți din mediul academic își arată îngrijorarea cu privire la scorul social. Aceștia susțin că întregul sistem de credit social poate fi manipulat, pentru a crea conformitate universală față de ideologia propusă de partidul unic.

Citește și: