Motorul de căutare al Google pentru China este mai rău decât se credea

Motorul de căutare al Google pentru China este mai rău decât se credea
Sursa foto: Reuters
Florin Cașotă
Florin Cașotă
11:30 19.09.2018

Acum o lună a fost dezvăluit că Google lucrează la un motor de căutare cenzurat pentru piața din China. Se pare că lucrurile stau mai rău decât atât și fiecare căutare va fi identificată cu numărul de telefon al utilizatorului.

Această funcționalitate le-ar permite autorităților chineze să asocieze căutările cu cu fiecare persoană în parte. Practic, guvernul chinez ar putea vedea exact ceea ce cauți și te-ar putea pedepsi dacă folosești motorul de căutare pentru a găsi informații la care nu ar trebui să ai acces.

Motorul de căutare creat special pentru China, nume de cod Dragonfly, a fost dezvăluit luna trecută, iar de atunci mai mulți angajați ai Google s-au declarat ca fiind revoltați că firma pentru care lucrează dezvoltă un produs care îngrădește drepturile omului.

Acest proiect este dezvoltat de Google, în parteneriat cu o firmă chineză, și ar putea interzice anumiți termeni de căutare și să afișeze alte informații pentru anumite căutări. De asemenea, și alte site-uri care nu sunt agreate de guvern nu ar fi afișate pe motorul de căutare.

De când președintele Xi Jinping a preluat controlulul, China a început să susțină „suveranitatea cibernetică” și vrea să aibă un control mai mare asupra felului în care populația folosește internetul în interiorul granițelor sale. Acestă politică vine în condracție cu internetul liber pe care majoritatea țărilor democratice îl susțin.

La un moment dat, Google era un exemplu de companie care opune rezistențp în fața încercărilor autorităților din China de a cenzura căutările. Drept urmare, în 2010 compania a ieșit din China, dar acum se pare că cei de la conducere și-au schimbat părerea și vor sa reintre pe piață cu un motor de căutare cenzurat.

De când s-a aflat despre acest proiect mai mulți angajați și-au dat demisia și peste 1400 de angajați au semnat o scrisoare prin care li se cere conducătorilor mai multe informații despre proiectul Dragonfly.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Guardian