China ar putea face un pas către renunțarea la restricțiile de pe internet

China ar putea face un pas către renunțarea la restricțiile de pe internet

Au trecut ani buni de când China a interzis accesul la rețele sociale ca Facebook sau Twitter, însă lucrurile s-ar putea schimba în viitor.

China a interzis acum ceva ani platformele sociale și e o adevărată bătaie de cap să încerci să treci de filtrele pe care le folosește statul. Nici măcar giganții tech n-au avut mare succes în a schimba ideile guvernului, dar lucrurile s-ar putea schimba.

După ce, de-a lungul anilor, chinezii au mai avut mici tentative de relaxare a restricțiilor, însă nu s-au materializat. Acum, însă, provincia insulară Hainan ar putea da startul schimbărilor, în numele turismului.

Hainan este afectată de cenzura rețelelor sociale la fel ca restul țării, dar insula ar putea renunța la o parte din restricții pentru a-i încânta pe turiștii străini. În aprilie, China a dezvăluit planurile de transformare a insulei într-o zonă de liber schimb, care ar deveni și un hub de turism internațional.

Planul face parte dintr-o strategie mai mare de a ridica numărul de turiști la două milioane pe an, până în 2020. Străinii ar putea să folosească propriile carduri pentru a plăti, companiile ar fi încurajate să construiască sedii regionale, iar conform celor mai noi informații, oamenii de aici ar putea accesa site-uri ca YouTube sau ca Facebook.

Problema este că Shanghai este deja o zonă de liber schimb încă din 2013. Din păcate pentru locuitorii și pentru vizitatorii de aici, cenzura internetului nu s-a schimbat în vreun fel în ultimii cinci ani, așa că s-ar putea ca nici în Hainan să nu se întâmple asta.

În plus, nu se știe dacă localnicii ar fi și ei exceptați de la reguli. Pentru ca situația să fie și mai ciudată, promisiunile inițiale au dispărut de pe site-ul guvernului în mai puțin de 24 de ore, așa că situația e incertă.

Citește și:
Sursa: engadget.com