Chinezii au creat materialul care face obiectele invizibile

Chinezii au creat materialul care face obiectele invizibile
13:05 13.03.2018

Chinezii au creat o linie de asamblare unde pot produce ”super materiale”, între care și unul care poate face obiecte invizibile.

Un documentar difuzat de televiziunea de stat din China arată că de pe linia de asamblare, aflată într-un laborator din Shenzhen, au ieșit mai multe tipuri de materiale, între care și cel care poate face obiectele invizibile.

Deși în documentar nu se specifică pentru ce poate fi folosit acest metamaterial, conform unor alte surse chineze, ar urma să fie folosit pe avioanele de război ale țării, îndeosebi pe J-20.

metamaterial invizibil

Ceea ce chinezii numesc ”super materiale” sunt, în vorbirea generală, cunoscute ca metamateriale. Acestea sunt suprafețe cu proprietăți inedite, pe care un material obișnuit nu le poate avea.

Anumite metamateriale pot curba traiectoria fasciculelor de lumină, astfel că pot fi folosite pentru a crea structuri invizibile.

Jin Xi, doctor în știința materialelor, dar și echipa sa, au apărut în documentarul difuzat de chinezi, care ne oferă câteva detalii despre producția super materialului.

metamaterial invizibil 2

Fiecare bucată are 80 x 60 cm și ar fi placată cu bronz, iar asta ar fi baza metamaterialului invizibil. Un strat special, care poate afișa până la 20.000 de modele diferite când este expus la lumină, este adăugat apoi pe fâșiile de material.

Modelele au suprafețe minuscule, chiar și de 0,2 milimetri pătrați, și conțin mii de micro-structuri invizibile ochiului uman. Acestea sunt folosite pentru a controla proprietățile metamaterialelor.

Pe portalul de știri Sina, unul dintre cele mai mari portaluri chineze de informații, au apărut informații conform cărora materialul va fi folosit în industria aviatică. Cel mai sigur candidat pentru invizibilitate este avionul J-20, avion de vânătoare de generația a patra, care a efectuat primul zbor în 2011. Performanțele acestuia sunt similare cu cele ale modelului american F-22 Raptor.

loading...