Chinezii care au interzis la iPhone, ca răzbunare pentru Huawei

Chinezii care au interzis la iPhone, ca răzbunare pentru Huawei

SUA și China nu se află în cele mai bune relații momentan, iar asta pare să nu mai fie doar un război economic unidirecțional, având în vedere că și chinezii se întorc împotriva iPhone.

Războiul economic dintre cele două state a dus la apariția unor taxe pe importuri de ambele părți ale baricadei. Cel mai recent episod din această poveste s-a derulat recent, când CFO-ul Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada, la cererea americanilor.

Aparent, Meng, fiica fondatorului Huawei, ar fi parte dintr-o schemă elaborată în care se încearcă folosirea sistemelor bancare pentru a face afaceri cu Iranul. Asta încalcă sancțiunile impuse de americani iranienilor.

Acum, apar și răzbunări din partea chinezilor. O companie din Shenzen, Menpad, care se ocupă cu producția de ecrane LCD, dintre care unele ajung să fie folosite pe telefoanele Huawei, încearcă să muște puțin din americani. Compania a anunțat că va amenda fiecare angajat care își va cumpăra un iPhone, iar amenda va avea același preț ca prețul de achiziție la telefonului.

Mai mult, ca să-i încurajeze pe angajați să renunțe la telefoanele americanilor, Menpad va contribui cu 15% din prețul unui telefon Huawei sau ZTE cumpărat de angajați. ZTE e cam în aceeași situație ca Huawei, doar că având în vedere popularitatea mai scăzută a acestora, pericolul falimentului e mai mare.

În plus, angajații Menpad vor primi un comision dublu pentru vânzările făcute către SUA. Compania va oferi un discount dublu și distribuitorilor, dacă obțin comenzi din SUA. Aceste bonusuri vor fi oferite pe o perioadă de trei ani și vor lua sfârșit pe 7 decembrie 2021.

Momentan, Guvernul SUA consideră că Huawei și ZTE prezintă riscuri pentru securitatea națională, astfel că au interzis în structurile proprii folosirea de echipamente de rețea și telefoane ale acestor branduri.

Citește și: