China amenință Canada, după arestarea fiicei șefului Huawei

China amenință Canada, după arestarea fiicei șefului Huawei

Mai multe publicații chineze au criticat și chiar au amenințat Canada, ca urmare a arestării lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei.

Tabloidul Global Times, aflat în subordinea guvernului chinez, a publicat un editorial pe 13 decembrie, în care susține că arestarea lui Wanzhou încalcă un tratat de extrădare dintre SUA și China, astfel că Meng, CFO-ul companiei, ar trebui eliberată.

Wanzhou a fost arestată la Vancouver, în urma unor acuzații legate de fraudă. A fost eliberată pe cauțiune, iar acum ar putea fi extrădată în SUA. Autoritățile americane susțin că aceasta a încălcat sancțiunile impuse de SUA Iranului. Cauțiunea chinezoaicei a fost stabilită la 10 milioane de dolari canadieni.

China Radio International, aflat tot în subordinea guvernului chinez, a publicat un comentariu destul de consistent pe site-ul său. Aici, chinezii spun că situația ”va afecta și va costa eforturile canadiene de a-și extinde exporturile aici sau de a atrage mai mulți turiști din China.”

De asemenea, publicația spune că e timpul pentru canadieni să analizeze situația corect și să ia măsurile necesare pentru a evita probleme inutile în relația cu China. ”Canada nu trebuie să-și pună singură o capcană”, titrează publicația.

Și cei de la The People’s Daily a publicat un material de opinie, în care susține că statul canadian va suporta consecințe dacă nu o eliberează pe Wanzhou.

”Deși China nu vrea să facă probleme, nici nu se teme de probleme. Ar fi o greșeală să subestimați încrederea, voința și puterea țării”, se arată în ziar. ”Partea chineză a avertizat, Canada va plăti un preț scump”, mai spune materialul publicat în ziarul de stat al partidului.

Citește și:
Etichete: