Cele mai vechi tatuaje descoperite pe mumii te vor surprinde

Cele mai vechi tatuaje descoperite pe mumii te vor surprinde

În cazul în care credeai că cele mai vechi tatuaje din lume au fost făcute în Africa, această descoperire te va surprinde. 

Astfel, pe brațul unei mumii masculine, au fost identificate două ilustrații, una cu un taur sălbatic și alta cu o oaie, iar pe umărul și brațul unei mumii feminine s-au descoperit anumite motive în forma literei S. Mai multe detalii legate de acest subiect au fost publicate în Jurnalul Științific de Arheologie.

cele mai vechi tatuaje

Unul dintre autorii studiului, Daniel Antonie, a susținut că această descoperire schimbă modul în care percepeam felul în care oamenii trăiau în era respectivă. Acesta a adăugat că mumiile egiptene vechi de 5000 de ani detronează cu un mileniu dovezile deja existente legate de tatuaje din Africa.

cele mai vechi tatuaje

Se pare că mumia bărbat a fost descoperită în urmă cu 100 de ani. Cercetările au arătat că mumia avea între 18 și 21 de ani și a murit, cel mai probabil, înjunghiată în spate. La o primă vedere, cercetătorii nu au acordat importanță mâzgăliturilor de pe brațul acesteia. Mai târziu, însă, acestea s-au dovedit a fi două tatuaje, sub forma unor animale cu coarne, ușor suprapuse.

cele mai vechi tatuaje

Mumia feminină avea patru motive în forma literei S, tatuate pe umăr. De asemenea, ea mai avea un motiv care reprezenta un posibil baston, folosit în ritualurile lor de dans.

Cercetătorii sunt de părere că cele mai vechi tatuaje erau realizate cu funingine. Arheologii credeau că, în trecut, doar femeile erau tatuate, însă această descoperire clarifică situația. De asemenea, aceștia consideră că tatuajele indică statutul, curajul și cunoștințele de magie ale persoanei care le poartă.  

cele mai vechi tatuaje

Mumiile au fost găsite în Gebelein, în partea de sud a Egiptului de Sus. Rezultatele datării cu radiocarbon indică că acestea au trăit între 3351 și 3017 înainte de Hristos.

Cel mai vechi exemplu de tatuaj se găsește pe mumia alpină, Otzi, despre care se crede că a trăit între 3370 și 3100 înainte de Hristos. Tatuajele acesteia, însă sunt niște linii verticale și orizontale, nu ilustrații figurative.

Citește și:
Etichete: