Tatuajele care își schimbă culoarea și te avertizează dacă ai probleme de sănătate

Tatuajele care își schimbă culoarea și te avertizează dacă ai probleme de sănătate

Tatuajele inteligente vor fi cele mai performante dispozitive purtabile și îți vor analiza starea de sănătate, alertându-te când ceva este în neregulă.

Tatuajele nu mai sunt doar o modalitate de a-ți decora pielea, ci ele ar putea acționa asemenea unor dispozitive purtabile, care îți analizează starea de sănătate și te anunță ce probleme ai. Poate face asta grație cernelii cu biosenzori, dezvoltate în cadrul proiectului Derma Abyss, care a luat naștere printr-o colaborare a mai multe institute de cercetare- MIT și Harvard.

Tatuajele pe care echipa de cercetători le-a dezvoltat demonstrează potențialul enorm pe care biosenzorii integrați în cerneala de tatuaje le are în medicină. Mulțumită acestor elemente, tatuajele își schimbă culoarea pentru a semnala schimbările în metabolismul „purtătorului”.

Odată cu această inovație se ridică numeroase probleme referitoare la intimitatea purtătorului, care ar expune publicului larg care este starea sa de sănătate, în schimbul unui acces mai rapid la cunoștințele referitoare la propriul organism.

Cerneala inteligentă analizează concentrația de sodiu, glucoză și pH-ul din fluidul din piele și își schimbă culoarea în conformitate cu problemele pe care le detectează- senzorul pentru pH își schimbă culoarea de la roz la mov; cel pentru glucoză de la albastru la maro, cel pentru sodiu și un al doilea senzor pentru pH luminează la o intensitate mai mare sub lumina UV, notează Digital Trends.

În acest fel, tatuajele inteligente sunt de folos în detectarea diabetului, a deshidratării sau pentru un control sporit a nivelului pH-ului.

Deși până în acest moment tatuajele nu au fost testate decât pe pielea porcilor, cercetătorii susțin că răspunsul publicului larg este foarte favorabil, ceea ce înseamnă că există o piață de consumatori care vor beneficia de pe urma inovației. Asta înseamnă, totodată, că un finanțator ar putea culege roadele de pe urma acestei industrii. Motiv pentru care este de așteptat ca marile companii să își manifeste un interes în această direcție.