20 iun. 2018 | 19:05

Cel mai scurt zbor din lume durează mai puțin de un minut

ACTUALITATE
Cel mai scurt zbor din lume durează mai puțin de un minut
Ron Kroetz via Flickr

Singapore Airlines a reușit imposibilul când a lansat cel mai lung zbor comercial din lume, dintre New York City și Singapore, care durează 20 de ore. La polul opus se află zborul dintre Westray și Papa Westray operat de Loganair. În zilele proaste depășește cu puțin un minut.

Pe coasta nordică a Scoției, o fâșie de apă separă Insulele Orkney din Westray și din Papa Westray. Avioanele Loganair străbat această fâșie mică de mai bine de 50 de ani. Acestea au doar opt locuri și avionul are de parcurs doar trei kilometri. Zborul durează un minut și 15 secunde de obicei, dar, în condiții optime de zbor, s-a ajuns și la 53 de secunde.

„Această rută este utilizată în principal de oamenii din Insulele Orkney care își văd de rutina lor zilnică”, a explicat Andy Thornton, directorul de operațiuni de zbor de la Loganair. „Este utilizată de profesori, de ofițerul local de poliție, de bancher și de copiii care merg la școală. Totuși, este o rută căutată și de turiști și de fanaticii aviației”.

Cârcotașii spun că era mai simplu de construit un pod, dar oamenii par să fie mulțumiți cu zborurile acestea scurte. Mai există și alte zboruri ridicol de scurte, chiar dacă niciunul nu îl întrece pe cel dintre Westray și Papa Westray.

Zborul operat de Anguilla Air Services dintre Sint Maarten și Anguilla este recunoscut drept cel mai scurt zbor comercial internațional. Sint Maarten aparține Insulelor Caraibe Olandeze, pe când Anguilla este teritoriu britanic. Cele două locuri sunt despărțite de 19,11 kilometri, străbătuți cu ușurință în numai 10 minute de zbor.

Un alt zbor extrem de scurt este cel dintre satele Kegata și Apowo din Papua, Indonezia. Ele sunt separate de o vale adâncă și împădurită. Pentru a ajunge dint-un sat în altul, e nevoie să treci de râpe abrupte și o vegetație bogată.

Totuși, pilotul britanic Matt Dearden operează din când în când curse de 10 pasageri între cele două locații. Astfel, cei doi kilometri sunt traversați cât se poate de rapid și eficient.