Cea mai scumpă cameră foto din lume a fost vândută la licitație

Cea mai scumpă cameră foto din lume a fost vândută la licitație

Una dintre primele camere produse de Leica a fost vândută la licitație și a devenit cea mai scumpă cameră foto din lume.

Vânzarea camerei foto de la Leica a avut loc în urmă cu doar câteva zile, pe 10 martie, iar aparatul a fost vândut la Viena, de către casa de licitații WestLicht. Camera 0-Series, din 1923, cu seria 122, a atras o mulțime de oameni interesați de a o cumpăra. Astfel, prețul-record cu care aparatul foto a fost scos la licitație a fost atins în doar 45 de secunde. Nu doar cei prezenți fizic în sală au licitat pentru aparat; unii au licitat și prin telefon. Noul posesor al camerei foto este un colecționar anonim din Asia.

Camera Leica 0-Series este una dintre cele 25 produse ca prototipuri care anticipau primul model comercial al companiei germane. 12 aparate foto din întregul lot mai supraviețuiesc și doar câteva sunt în stare perfectă.

”În 1923, cu doi ani înainte ca prima cameră Leica să ajungă pe piață, Ernst Leitz a produs 25 de camere de test, iar doar trei mai sunt în condiție originală”, arăta casa de licitații într-un comunicat. Camera foto este apreciată ca una dintre marile rarități din istoria fotografiei. Leica a fost una dintre primele camere cu adevărat portabile și a devenit o unealtă de încredere pentru mulți fotojurnaliști de-a lungul timpului.

Camera foto Leica a fost vândută cu suma de 2,96 de milioane de dolari, sau 2,4 milioane de euro. Nu a fost singura cameră a producătorului german care să fie vândută la licitația din weekend. O cameră Leica MP-89, spre exemplu, a fost vândută cu 562.000 de dolari, iar un model MP-2 a fost vândut cu 532.000 de dolari.

Etichete: