Miliardarul care vrea să construiască cea mai mare baterie din lume

Miliardarul care vrea să construiască cea mai mare baterie din lume

Elon Musk pare că nu mai are foarte mult timp să se mândrească cu cea mai mare baterie din lume, deoarece un alt miliardar vrea să-i depășească recordul.

Compania lui Elon Musk, Tesla, a reușit în urmă cu câteva luni să construiască cea mai mare baterie din lume, însă performanța demnă de Cartea Recordurilor ar putea să nu mai fie de actualitate în viitorul apropiat.

Miliardarul Sanjeev Gupta este finanțatorul unui proiect similar, dar de o capacitate mai mare decât cel creat de Elon Musk. Astfel, Gupta lucrează la o baterie cu capacitatea de 120 de megawați / 140 MWh, care ar fi mai mare decât bateria lui Musk, de 100 de megawați / 129 MWh, pe care o găsim în Jamestown, Australia de Sud.

Noua baterie va fi construită la aproximativ 150 de kilometri de cea a Tesla și va fi conectată la o nouă fermă solară de la Whyalla Steelworks. Situl a fost cumpărat recent de firma Liberty House, a lui Gupta, atunci când a fost cumpărată și compania de minerit Arrium.

Planul pentru o altă mega-baterie în Australia de Sud reflectă interesul sporit al statului în energia regenerabilă. Unul dintre cele mai importante motive pentru această tranziție este pana de curent care a lovit statul în 2016, în urma unei furtuni cum vezi o dată la 50 de ani. 1,7 milioane de locuitori din Adelaide și din zonele adiacente au rămas fără curent, iar autoritățile au decis să găsească o soluție de durată, astfel încât asemenea episoade să nu se mai repete.

Australia de Sud se bazează în prezent pe energie solară și eoliană în proporție de aproape 50%. Proiectul noii baterii pe care vrea să o construiască Sanjeev Gupta ar trebui să demareze în următoarele luni.