Ce se întâmplă cu corpul tău dacă dormi puțin noaptea

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă dormi puțin noaptea

Lipsa de somn aduce cu ea multe efecte negative asupra corpului tău. Mulți oameni dorm mai puțin de opt ore pe noapte, din cauza programului aglomerat de la muncă.

Conform lui Matthew Walker, cu cât dormi mai puțin, cu atât mai scurtă îți este viața. Adulții au nevoie de șapte-nouă ore de somn pe noapte, iar copiii de chiar mai mult. Există câteva persoane care pot funcționa perfect cu doar câteva ore de somn pe noapte, pe când alții au nevoie de 11 ore de dormit zilnic (desigur, apar probleme și când dormi prea mult, dar asta este altă poveste).

Lipsa de somn aduce însă multe efecte negative, atât asupra sănătății tale fizice, cât și celei psihice. Mai jos găsești doar o parte din ele.

Lipsa de somn este asociată cu anumite tipuri de cancer

Oamenii care dorm mai puțin sunt mai predispuși să dezvolte anumite tipuri de cancer, precum cancerul de colon sau cancerul de sân, potrivit acestui studiu.

Pielea îmbătrânește mai rapid

Oamenii a căror piele a fost afectată într-un fel sau altul de soare, prezintă semne de îmbătrânire a pielii mai devreme atunci când nu norm suficient noaptea, conform unui studiu de la University of Wisconsin.

Oboseala dă naștere la impulsuri nesănătoase

Lipsa de somn poate face oamenii să aibă o poftă mult mai mare de alimente care conțin multe calorii. Acest lucru se datorează dezechilibrelor hormonale cauzate de oboseală.

Lipsa de somn aduce cu ea sentimentul de singurătate

Într-un fel de cerc vicios, oamenii care nu dorm suficient se simt mai singuri, iar oamenii singuri nu reușesc să doarmă suficient de mult, conform acestui studiu.

Memoria pe termen scurt și cea pe termen lung au de suferit

Atât copiii, cât și adulții, au o memorie pe termen scurt mult mai proastă atunci când nu dorm suficient de mult, conform studiilor. În rândul oamenilor mai în vârstă, apar probleme și cu memoria pe termen lung chiar.

Sistemul imunitar nu mai funcționează la fel de bine

Dacă un om odihnit are șanse mai mari să se lupte cu infecțiile sau să stea în preajma unei persoane bolnave fără să se îmbolnăvească, un om obosit are sistemul imunitar slăbit, motiv pentru care nu se va mai descurca la fel de bine cu amenințările de acest tip.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: