Ce se întâmplă dacă ai ITP expirat și ce amenzi riști din mai 2018

Ce se întâmplă dacă ai ITP expirat și ce amenzi riști din mai 2018

Legi noi pentru șoferii de la noi din 20 mai. Conducătorii auto din România care au maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată sau anulată riscă să li se radieze mașina din circulație și să rămână astfel fără plăcuțele de înmatriculare și fără talon.

Începând cu data de 20 mai 2018, șoferii care vor circula cu o mașină care nu are ITP valabil li se va radia automobilul din circulație. Aceeași lucru se va întâmpla dacă un șofer va circula cu un automobil vândut, dar care nu a fost trecut pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile.

„Dacă eu vând astăzi un autovehicul unei alte persoane, acea persoană este obligată ca în termen de 90 de zile să solicite şi să efectueze transcrierea vehiculului pe numele său. În situaţia în care nu va face acest lucru, va interveni suspendarea înmatriculării şi aceasta va fi sancţionată contravenţional, plus vor fi reţinute documentele de înmatriculare ale vehiculului”, a explicat pentru Radio România Actualități Florin Catană, şeful Direcţiei Permise şi Înmatriculări.

Acesta a mai spus că în cazul în care nu va face acest lucru, va interveni suspendarea înmatriculării şi aceasta va fi sancţionată contravenţional, plus vor fi reţinute documentele de înmatriculare ale vehiculului. Cele 90 de zile vor curge de la data înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare.

Ce riscă șoferii care vor merge cu mașina radiată?

Conform prevederile OUG, suspendarea înmatriculării se sancţionează cu amendă de până la 2.900 de lei. În cazul în care conducătorii auto vor continua să circule cu o maşină pentru care s-a dispus suspendarea temporară a înmatriculării, aceștia vor comite o infracțiune și li se vor întocmi dosare penale.

ITP-ul se va face la un an pentru mașinile vechi

Începând cu anul 2018, Inspecția Tehnică Periodică (ITP) pentru mașinile mai vechi de 12 ani se face anual. În plus, mașinile noi trebuie să facă primul ITP după trei ani, apoi din doi în doi ani. Spre deosebire de anii precedenți, indiferent de anul de fabricație, o mașină va putea trece ITP-ul chiar și în cazul în care există anumite deficiențe minore care nu au un efect important asupra siguranței vehiculului.

Câte mașini sunt înmatriculate îm România?

Numărul autoturismelor din România a ajuns la aproape șase milioane, în condițiile în care numai în 2017 au fost înmatriculate peste jumătate de milion de mașini. Conform datelor oficiale, două treimi dintre maşinile din ţara noastră sunt mai vechi de zece ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: RRA
Etichete: