RAR clarifică situația șoferilor cu ITP suspendat pasibili de dosar penal

RAR clarifică situația șoferilor cu ITP suspendat pasibili de dosar penal
13:37 14.02.2018

În ultima perioadă, în presa din România, au apărut informații potrivit cărora Registrul Auto Român (RAR) ar putea introduce o o prevedere legală prin care șoferii cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) suspendată sau expirată să riște întocmirea unui dosar penal. Informațiile s-au dovedit a fi false, lucru clarificat de oficialii RAR prin intermediul unui comunicat de presă.

Oficialii Registrului Auto Român au dat un comunicat de presă prin care au ținut să clarifice situația conducătorilor auto ce vor circula cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată sau suspendată.

„Registrul Auto Român respinge informaţiile difuzate recent în mass-media potrivit cărora RAR şi DRPCIV ar dori să introducă o prevedere legală, prin care posesorii de autovehicule care au ITP suspendată sau expirată, respectiv înmatricularea suspendată, să fie pasibili de închisoare prin întocmirea unui dosar penal”, se arată în comunicatul cu pricina.

Totodată, biroul de presă al RAR susține că RAR nu a avut niciodată şi nici nu are în vedere o astfel de iniţiativă. Normele legale în vigoare prevăd că abaterea aceasta reprezintă contravenţie sancţionată doar prin amendă (ca sancţiune principală) şi puncte de penalizare (ca măsură complementară). În cazul în care un autovehicul este oprit de poliţie în trafic şi se constată că are ITP expirat, pe lângă sancţiunea principală şi cea complementară, se dispune şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Acest fapt va atrage după sine, începând cu 20 mai 2018, şi suspendarea înmatriculării, fără consecinţe de natură penală.

Odată ce posesorul autovehiculului se prezintă la staţiile ITP autorizate şi obţine ITP valabil, se ridică automat şi suspendarea dispusă asupra înmatriculării.

De anul acesta, maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă anual inspecţia tehnică periodică. Pentru autovehiculele noi intervalul de prezentare la staţiile omologate ITP va fi de trei ani. Costul unei inspecții este cuprins între 100 și 150 lei, în functie de service dar și motorizarea automobilului. Din această sumă, Registrul Auto Român oprește 17 lei pentru fiecare ITP.