Cum te conving luminile și sunetele din cazino să-ți cheltui toți banii

Cum te conving luminile și sunetele din cazino să-ți cheltui toți banii

Luminile și sunetele de la cazino au un scop foarte precis, acela de a te convinge într-un mod specific că ar fi mai bine să nu te întorci cu portofelul prea gros acasă.

Cercetătorii de la University of British Columbia au analizat modul în care sunetele și luminile din cazinouri te pot influența atunci când te apuci de joc. Descoperirile, publicate în jurnalul JNeurosci, sugerează că aceste elemente te pot influența direct și te pot încuraja să îți asumi riscuri.

O cercetare anterioară arăta că șoarecii sunt mai dispuși să-și asume riscuri, dacă recompensa la care pot ajunge este acompaniată de lumini care pulsează și de zgomote. Oamenii de știință au vrut să vadă dacă asta se aplică și oamenilor.

Mai bine de 100 de adulți au jucat jocuri de noroc, cu feedback senzorial modelat după zgomotele care te anunță că ai câștigat la jocurile mecanice, de exemplu. Cercetătorii au urmărit privirea jucătorilor și au descoperit că aceștia erau mai puțin atenți la informații despre șansele de câștig, dacă lumini și sunete însoțeau un câștig.

De asemenea, cercetătorii au remarcat și dilatarea pupilelor, semn că indivizii erau mult mai prinși de joc atunci când câștigurile veneau la pachet cu elemente senzoriale. În absența acestor elemente, participanții s-au arătat mult mai prudenți în momentele critice.

Noile descoperiri pun în context situația celor care se simt atrași de cazinouri, cu toate că au o problemă cu jocurile de noroc. ”Deși stimulii vizuali și audio ar putea părea inofensivi, acum înțelegem că aceștia pot perturba atenția și pot încuraja luarea de decizii riscante”, concluzionează Catharine Winstanley, autor principal al studiului și profesor în departamentul de psihologie al University of British Columbia.