Facebook a inspirat acest cazino unde joci fără bani

Facebook a inspirat acest cazino unde joci fără bani
Sursa foto: Screenshot via Roos Groothuizen/Vimeo

Dacă n-ai bani, la acest cazino nu contează. Pui pe masă datele tale fix cum le-ai lăsat gratuit în seama Facebook și a altor companii din internet.

Scandalul Cambridge Analytica a atras atenția asupra ușurinței cu care multe persoane își dezvăluie datele personale unor entități necunoscute. Totuși, întrebarea rămâne: cât suntem dispuși să facem pentru a ne proteja informațiile personale și le-am face publice în schimbul unor sume de bani?

Black Box Bellagio este un eveniment de gambling care are loc în Amsterdam. E un cazino neobișnuit care nu-ți ia banii, ci îți vrea libertatea, integritatea și datele private. Așadar, pentru a juca la ruletă, poker sau blackjack un jucător nu trebuie să plătească, ci trebuie să cedeze informații private despre viața lui.

Ca să intri în joc, răspunzi la câteva întrebări, cum ar fi dacă ai un smartphone. Răspunsul pozitiv dă un jeton de 1.000 de puncte. Ai Facebook pe telefon? Dacă da, atunci primești un alt jeton de 500 de puncte. Apoi e o listă cu alte aplicații, fiecare dintre acestea îți dau puncte în plus.

Apoi lucrurile iau o turnură mai personală cu întrebări despre facultate, job stabil, peste 22.000 de euro în contul bancar și chiar dacă iei pastile anticoncepționale. La ruletă, de exemplu, sunt câteva instrucțiuni: „Nu ai voie să pariezi dacă ești obez” sau „Poți să pariezi doar dacă ai o slujbă”. Asta deoarece companiile de asigurări utilizează astfel de date pentru a determina gradul de risc al unei persoane. Oamenii care duc un stil de viață sănătos primesc un discount la asigurare.

La jocul de poker trișatul e permis. Un jucător poate să ceară să vadă cărțile unui alt jucător sau poate să ceară un nou set de cărți dacă nu e mulțumit cu ce primește. Pentru a face asta, jucătorul trebuie să învârtă o roată virtuală pe un iPad care-l obligă să arate ultimul mail primit, un mesaj de pe WhatsApp, ultimele cinci poze pe care le-a făcut, să deschidă aplicația de Health pentru a vedea câți pași face în fiecare zi și chiar să arate ultimele cinci locuri unde a fost cu persoana iubită.

Black Box Bellagio este un proiect a artistei olandeze Roos Groothuizen și este menit să atragă atenția asupra problemelor legate de intimitatea în mediul digital și de exploatarea datelor personale de către alte entități. Evenimentul a fost creat pentru a atrage atenția asupra modului cum ne comportăm online și a modului în care suntem dispuși să împărtășim informații despre noi și despre prietenii noștrii, fără să ne dăm seama cât de grav ar putea fi acest lucru.

Citește și:
Sursa: The Next Web