Cum ajunge Facebook să-ți creeze dependență, la fel ca jocurile de noroc

Cum ajunge Facebook să-ți creeze dependență, la fel ca jocurile de noroc

Site-ul Facebook este acuzat că folosește tehnici similare cu ale cazinourilor pentru a ține utilizatorii online cât mai mult.

Un fost angajat Google, Tristan Harris, a vorbit despre modul în care Facebook îți ”atacă” creierul pentru a te face dependent. Acesta este primul inginer care vorbește despre modul agresiv în care rețelele sociale se asigură că nu îți mai lași telefonul din mână.

Harris spune că de fiecare dată când îți verifici telefonul, e ca și cum ai juca la un ”slot machine”, sau la păcănele, cum ne mai sunt cunoscute, pentru a descoperi ce ai mai primit, când vine vorba de notificări. Treptat, îți formezi un obicei de a verifica smartphone-ul la fiecare vibrație.

Inginerul oferă exemplul jocurilor din cazinouri, care sunt create astfel încât să oferă o ”recompensă” de fiecare dată când utilizatorul apasă pe buton pentru o nouă tură de joc. La fel se întâmplă și cu site-urile de socializare.

De asemenea, sistemul este aproximativ același cu cel folosit în cadrul jocurilor pentru telefoane mobile. Aici, multe jocuri oferă posibilitatea de a obține diverse bonusuri contra-cost. Dacă un joc devine suficient de popular pentru un utilizator, atunci când acesta ajunge într-un impas și consideră că are nevoie de mai mult, se va orienta către un bonus pe care va trebui să îl plătească.

Scopul de acum este să fie creat un sistem care să ofere același sentiment de împlinire când primești like-uri pe Facebook sau pe Instagram, la fel cum te simți când câștigi într-un joc. Harris spune că unul dintre cele mai evidente exemple de formare forțată a unor obiceiuri de utilizare vine de la Snapchat, unul dintre cele mai populare servicii de chat pentru adolescenți, arată thesun.co.uk.

Serviciul te încurajează să vorbești zilnic cu cel puțin o persoană, deoarece vi se contorizează numărul zilelor consecutive în care faceți asta, iar pentru mulți, asta e convingător pentru a ține lucrurile în mișcare.

Citește și: