16 apr. 2018 | 20:30

De câți bani ai nevoie dacă vrei să-ți faci concediul în spațiu

ACTUALITATE
De câți bani ai nevoie dacă vrei să-ți faci concediul în spațiu

Dacă ești genul de persoană care vrea să experimenteze tot în viață și să vadă tot ce se poate vedea e timpul să pui bani la pușculiță. Recent a fost anunțat primul hotel spațial, iar ca să ajungi acasă ai nevoie de toate economiile pe care le poți face.

Turismul a căpătat noi nuanțe în ultimii ani și deși oamenii așteptau acest eveniment, nimeni nu a crezut că va fi atât de devreme. La summit-ul Space 2.0 din California au fost anunțate planurile pentru primul hotel spațial, unde te poți bucura de condiții de lux deasupra Pământului.

Ceea ce trebuie să știi e că dacă vrei să afli cum este fără gravitați, dacă vrei să fii martor la 16 răsărituri și apusuri pe zi și dacă vrei să ai ocazia să fii într-un loc unde nu toți pământenii pot ajunge, până în 2021, când hotelul se va deschide, trebuie să faci economii serioase.

Oamenii care s-au aventurat în spațiu pentru un mic concediu au tot existat din 2001. Mii de candidați – bogați, bineînțeles – s-au înscris pentru această opțiune însă numărul norocoșilor este de rândul zecilor. De exemplu, Dennis Tito este unul dintre ei. El a cumpărat o excursie de o săptămână pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru 20 de milioane de dolari de la Compania Space Adventures.

O mână de alți câțiva turiști – sau astronauți privați, cum le place să li se spună – au urmat exemplul său și au plătit în jur de 20-40 de milioane de dolari. Cu toate acestea, zborurile în spațiu nu se rezumă doar la hotelul spațial.

Zborurile suborbitale vor reprezenta, probabil, cea mai ieftină opțiune, cu prețuri de aproximativ 150.000-250.000 de dolari de persoană.Virgin Galactic a vândut deja sute de depozite clienților privați pentru un loc în nava VS Unitity a companiei. Blue Origin lucrează și ea la planuri comerciale pentru rachete suborbitale, locuri care să se încadreze în acest interval de prețuri.

Trebuie să ții cont că această călătorie suborbitală depășește linia Karman – granița cu spațiul, la 100 km deasupra suprafeței Pământului. Chiar și așa, zborurile nu sunt proiectate să propulseze traiectorii orbitale mai înalte. Ca urmare, călătoriile permit o scurtă excursie în spațiu, de la zece minute la câteva ore, și nu oferă o viziune dramatică la fel ca de pe ISS, care orbitează la aproximativ 408 km deasupra Pământului.

Cazarea la hotelul spațial poate ajunge până la 80 de milioane de dolari

Din nefericire, este mult ai scump și mai riscant să trimiți oameni pe orbita Pământului. După ce Tito a cheltuit 20 de dolari pentru prima excursie din spațiu prin Space Adventures, compania și-a majorat prețurile. În 2012, te costa aproximativ 30-35 de milioane de dolari. Cântăreața Sarah Brightman a raportat că a plătit 52 de milione de dolari pentru un bilet pe orbită –  pe care l-a anulat ulterior.

Deoarece spațiul orbital este mult mai complicat, periculos și mai scump decât omologul său suborbital, este dificil să aflăm dacă prețurile vor scădea la un nivel accesibil oricând în deceniile următoare. Mai ales că viitorul ISS după anul 2024 nu este sigur.

Companiile ca Bigelow Aerospace și Axiom Space își dezvoltă propriile concepte pentru posturile comerciale spațiale care ar putea să primească turiștii civili. Chiar și așa, este puțin probabil ca acestea să fie mai ieftine.

Space Adventures a fost prima companie care a anunțat că trimite astronauți particulari în călătorii circumlunare. A vândut două bilete investitorilor bogați, la 150 de milioane de dolari fiecare. Nu numai că este o vacanță imposibilă pentru omul mediu, dar va fi interesant de văzut cât va dura dezvoltarea infrastructurii tehnice care să respecte cererea de turism lunar.

În mod similar, un bilet dus-întors pe Marte va costa probabil miliarde. Astfel, dacă nu te scot banii afară din casă, dar ții neapărat să ieși în spațiu, o excursie suborbitală este cea mai accesibilă rută pe care companiile spațiale ți-o pun la dispoziție.