29 mai 2018 | 12:47

Căștile care te scapă de scenele plictisitoare din filme

ACTUALITATE
Căștile care te scapă de scenele plictisitoare din filme

Probabil și tu ai trecut prin asta – ai fost la cinema și filmul pe care l-ai așteptat săptămâni bune a reușit să te plictisească pe alocuri. Cum ar fi un dispozitiv care să te scape de problema asta și care să schimbe intriga filmului când ai început să caști?

Aceasta este premisa unui proiect dezvoltat de cercetătorul Richard Ramchurn de la Universitatea din Nottingham.

Persoanele care au participat la această cercetare au purtat o pereche de căști capabile să monitorizeze activitatea creierului. Filmul pe care l-au urmărit avea 27 de minute, se numea „The Moment” și scenele se schimbau în funcție de nivelul lor de atenție.

Setul de căști EEG măsura cantitatea de activitate electrică regăsită într-un anumit interval de frecvență. Cercetătorii consideră că acea frecvență corespunde atenției, iar semnalele ei erau trimise către un laptop.

Un software special conceput folosea aceste semnale și, în funcție de ele, modifica durata unei scene, muzica de fundal și alte lucruri, toate pentru a capta atenția publicului.

Pentru a face acest lucru posibil, regizorul Richard Ramchurn a trebuit să filmeze diferite versiuni pentru fiecare scenă în parte. Astfel, au fost create 101 trilioane de combinații posibile pentru spectator și doar finalul filmului a fost singurul care a rămas același de fiecare dată.

Ramchurn a declarat că setul de căști citește micile semnale electrice generate de activitatea neuronilor din creier. „De aici primim date care sunt trimise prin Bluetooth pe un computer. Am construit un sistem multimedia care alege diferite planuri narative, în funcție de scăderea atenției”, a mai spus regizorul.

Filmul urmărește trei planuri narative care au loc într-un viitor distopic. Potrivit regizorului, pelicula vorbește despre relațiile noastre actuale din pe social media și modul în care acestea facilitează creșterea ideologiilor de extremă dreapta.