Furtuna de pe Marte a trecut, dar greul pentru NASA abia acum începe

Furtuna de pe Marte a trecut, dar greul pentru NASA abia acum începe

Furtuna de nisip care a pus stăpânire pe planeta Marte, la sfârșitul lunii mai, se apropie de sfârșit, însă problemele cercetătorilor NASA abia acum încep.

Furtuna a adus cu sine cantități de praf care nu au mai fost detectate până în prezent de instrumentele de pe planetă și a întunecat cerul suficient ca roverul Opportunity – aflat în misiune de 14 ani – să fie oprit. Din 10 iunie roverul a fost trimis la hibernare, până când se ivește ocazia să-și încarce bateriile de la bord.

După aproape trei luni, furtuna se apropie de sfârșit, iar praful ridicat atunci în aer începe să revină la sol, moment în care și cerul începe să se lumineze încet. Dar ce înseamnă asta pentru roverul Opportunity?

Echipa care a stat cu ochii pe Opportunity este mai încrezătoare că va auzi de acesta cât de curând, deoarece praful care se îndepărtează le va permite panourilor solare să se încarce din nou. Însă cele aproape trei luni de întuneric și praf ar fi putut afecta roverul care și-a depășit deja durata inițială a misiunii (90 de zile) de aproape 60 de ori.

Cercetătorii se așteaptă ca roverul să aibă mai multe defecțiuni, provocate de lipsa de putere care l-a obligat pe acesta să funcționeze independent, pentru a-și menține funcționalitatea. O problemă pe care o poate avea este activarea modului de „hibernare” care a fost cel mai probabil pornit după începerea furtunii.

Această hibernare prelungită poate afecta capacitatea bateriei, care s-ar putea să nu fie capabilă să mențină suficientă energie, necesară pentru pornirea sistemului de încălzire. Acestea sunt vitale pentru supraviețuirea roverului în timpul iernilor marțiene. În acest caz, Opportunity va supraviețui cel mult câteva luni, până la venirea iernii.

Deocamdată, inginerii continuă să aștepte un semnal de la acesta, care ar putea să vină după praful se va curăța complet.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: