24 nov. 2018 | 08:17

Cancerul pulmonar ar putea fi învins mai ușor cu ajutorul acestui tratament

ACTUALITATE
Cancerul pulmonar ar putea fi învins mai ușor cu ajutorul acestui tratament

Un tratament inedit este folosit atât pentru diagnosticarea cât și pentru a distruge tumorile greu accesibile ale cancerului pulmonar în doar jumătate de oră.

Majoritatea pacienților care suferă de cancer pulmonar trebuie să facă repetate proceduri pentru a lua o bucată mică din tumoare pentru examinare (biopsie). Intervenția este urmată de radioterapie sau mai multe operații care să îndepărteze țesutul canceros.

Noul tratament scade timpul în care primești rezultatele biopsiei la aproximativ două săptămâni, iar în unele cazuri și câteva zile, ceea ce îi scapă pe pacienți de crunta anxietate. De asemenea, tumorile care înainte erau imposibil de tratat în lipsa unei intervenții chirurgicale majore, pot fi acum tratate cu o anestezie locală în câteva minute.

Doctorii înțeapă tumorile cu un ac fierbinte – un tratament numit ablație cu radiofrecvență – și în același timp efectuează o biopsie. Studiile au arătat că acest tip de tratament rapid ar fi la fel de eficient ca tratamentele convenționale pentru diagnosticarea și distrugerea tumorilor.

Cancerul pulmonar este al treilea dintre cele mai frecvent întâlnite forme de cancer din Regatul Unit, cu aproape 50.000 de persoane diagnosticate anual. Boala este mortală dacă nu este detectată și tratată rapid: doar 5% din pacienți trăiesc mai mult de zece ani. Pacienții diagnosticați precoce primesc propunerea unei intervenții chirurgicale invazive pentru a elimina tumorile sau radioterapia pentru a le micșora.

Dar aproape o treime din ei nu sunt apți pentru operație, din cauza bolilor pe care le mai au, cum ar fi bronșita cronică și emfizemul care pot provoca complicații post-chirurgicale.

Cu toate că este eficientă, radioterapia implică numeroase vizite la spital și poate avea efecte secundare precum greața, inflamarea pielii și probleme la înghițit. În plus, sesiunile multiple de radiații pot deteriora permanent țesutul și organele sănătoase. Avantajul imens al tratamentului actual este că poate fi utilizat în siguranță de mai multe ori.

În timpul procedurii, pacientul este sedat înainte să primească o doză de anestezic local pe piept. Pacientul se află sub un tomograf, fapt care le permite medicilor să urmărească mișcările în timp real.