Sistemul care poate detecta cancerul de piele mai bine decât medicii

Sistemul care poate detecta cancerul de piele mai bine decât medicii

Cercetătorii australieni laudă un sistem AI, despre care spun că ar fi mai eficient decât o echipă internațională de specialiști în detectarea cancerului de piele.

Oameni de știință din Germania, Statele Unite și Franța au dezvoltat un sistem de inteligență artificială pentru a distinge leziunile periculoase ale pielii de cele benigne. Pentru a putea face asta, sistemul a analizat peste 100.000 de imagini.

Cercetătorii susțin că atunci când i-au fost prezentate fotografii ale melanoamelor maligne și benigne, computerul a avut o precizie și o viteză de diagnosticare mai bună decât 58 de dermatologi din 17 țări.

În medie, dermatologii au detectat 86,6% din cancerele de piele din imagini, față de sistemul AI care a identificat 95% din cazuri.

Experți australieni, precum Victoria Mar de la Universitatea Monash din Melbourne și Peter Soyer de la Universitatea din Queensland, au declarat că acesta este un mare progres în detectarea cancerelor de piele.

Ei au scris într-un studiu publicat în „Annals of Oncology” că, în momentul de față, nu există niciun substitut pentru un astfel de examen clinic aprofundat.

Mașinăria a fost testată în comparație cu o majoritate de dermatologi experimentați, cu mai mult de cinci ani de muncă în domeniu. Alți 19% din specialiști aveau o experiență de doi până la cinci ani, iar 29% erau începători cu mai puțin de doi ani de activitate în domeniu.

Autorul studiului, Holger Haenssle, de la Universitatea din Heidelberg a declarat că majoritatea dermatologilor au fost depășiți de performanțele mașinii. Dispozitivul AI a ratat mai puține melanoame, ceea ce înseamnă că avea o sensibilitate mai mare decât dermatologii.

Echipa a spus că inteligența artificială poate fi un instrument util pentru diagnosticarea mai rapidă și mai ușoară a cancerului de piele. De asemenea, ei au precizat că aproximativ 232.000 de noi cazuri de melanom și 55.500 de decese sunt identificate în fiecare an, la nivel mondial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Guardian