Efectele secundare ale chimioterapiei ar putea fi ameliorate cu acest medicament

Efectele secundare ale chimioterapiei ar putea fi ameliorate cu acest medicament

Chimioterapia poate să afecteze percepția gusturilor și simțurile olfactive, ceea ce le face călătoria pacienților cu cancer mult mai grea.

În timp, anomaliile legate de gust și miros pot duce la pierderea apetitului și la comportamente anorexice, care compromit capacitatea pacienților de a se recupera. Cercetătorii au căutat o soluție pentru această problemă și au investigat potențialul lactoferinei, o proteină foarte bioactivă găsită în salivă și lapte.

Lucrarea publicată în jurnalul „Food & Function” a fost realizată de Susan Duncan și Aili Wang de la Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences. Constatările lor ar putea îmbunătăți viața a milioane de pacienți care trec printr-un tratament pentru cancer.

Cercetătorii spun că cel mai predominant simptom descris de pacienții care fac chimioterapie este o aromă metalică persistentă, care nu este asociat doar cu consumul de alimente, ci este omniprezent. Acesta poate persista ore, săptămâni sau chiar luni după terminarea tratamentelor.

În consecință, pacienții cu cancer suferă de un apetit scăzut, pierdere în greutate, depresie, nutriție proastă, toate fiind în detrimentul recuperării.

Savanții spun că studiul lor arată că suplimentele zilnice cu lactoferină provoacă schimbări la nivelul profilurilor de proteine din salivă, modificări care pot proteja percepția gustului și mirosului.

„Prin recomandarea lactoferinei ca supliment alimentar, putem reduce gustul metalic al multor pacienți, restabilindu-le capacitatea de a se bucura din nou de alimente” declară unul dintre autorii studiului.

Această cercetare ar putea ajuta la dezvoltarea unor biomarkeri și strategii pentru îmbunătățirea calității vieții în timpul chimioterapiei. Astfel, pacienții care suferă de cancer s-ar putea bucura din nou de o masă luată împreună cu familia lor. În plus, lactoferina sporește proteinele imune salivare, care pot contribui la reducerea stresului oxidativ. De asemenea, infecțiile orale pot fi diminuate.

Citește și: