21 aug. 2018 | 17:41

Camera care nu are nevoie de lentile ca să „vadă” lumea

ACTUALITATE
Camera care nu are nevoie de lentile ca să „vadă” lumea

În viitor, parbrizul mașinii tale ar putea deveni o cameră video imensă, care să observe toate lucrurile din mediul înconjurător.

În aceeași manieră, ferestrele casei tale ar putea deveni camere de securitate. Asta datorită unei invenții a inginerilor de la Unviersity of Utah, care au descoperit cum să creeze o cameră fără sisteme optice. Aceasta folosește doar un panou de sticlă pe post de lentilă.

Inginerii spun că, până acum, camerele foto-video au fost create în ideea că oamenii se vor uita la imaginile rezultate și le vor descifra. Aceștia s-au gândit că ar putea crea o cameră ale cărei imagini să fie interpretate de un computer.

O cameră foto de pe care ai scos obiectivul îți va oferi o imagine difuză și de neînțeles. Totuși, acolo există totuși suficient material digital cât să fie detectat un obiect, dacă un calculator este antrenat astfel încât să facă asta.

Într-o serie de experimente, cercetătorii au fotografiat litera U din logoul universității și au filmat un clip cu o figurină animată. Ambele elemente au fost afișate pe un panou LED.

Un senzor a fost conectat la o parte a unei ferestre de plexiglas și a fost orientat către aceasta, în timp ce placa luminoasă a fost poziționată în fața panoului, la un unghi de 90 de grade față de partea fin față a senzorului. Imaginea rezultată din senzor, ajutat de un computer, este o imagine de rezoluție slabă, dar în care distingi esențialul.

Procesul implică înfășurarea de bandă reflexivă pe marginea ferestrei. Majoritatea luminii provenite de la obiect trece prin fereastră, dar aproximativ 1% din raze se împrăștie și ajung în senzor, care poate decoda imaginea alături de algoritm.

Aplicațiile practice ar putea fi nelimitate, însă s-ar putea să vorbim doar de un proiect pe care l-am putea vedea transformat în realitate peste mulți ani de-acum încolo.