Camera foto atașată de porumbei, invenția de care nu ai auzit până acum

Camera foto atașată de porumbei, invenția de care nu ai auzit până acum

În 1907, dr. Julius Neubronner a avut o idee genială de care nici nu știai – camera foto pentru porumbei. Dispozitivul este exact așa cum sună – o cameră mică dotată cu curele și echipată cu un timer, astfel încât porumbeii să o poată purta cu ei și să facă poze în zbor.

La început, Neubronner a folosit dispozitivul doar pentru bunul lui plac, iar peste ani a ajuns să își prezinte camera la expoziții unde vindea cărți poștale cu fotografii făcute de porumbei. Mai târziu, acesta a inventat un dispozitiv portabil cu o cameră atașată, care putea să fie mutat în apropierea oricărui obiect pe care fotograful voia să-l surprindă de sus.

Aceste invenții au reprezentat o mare inovație pentru acea vreme, deoarece îți ofereau viteză și distanță – două lucruri imposibile până atunci. Capturarea unei poze reușite depindea cel mai mult de noroc și de „talentul” porumbelului. Tehnologia a fost adoptată și pe timp de război, aceste camere fiind precursoarele dronelor.

Neubronner a inventat această cameră din motive practice. Inițial, el și-a dorit doar să urmărească zborurile păsărilor din apropiere. Neubronner, probabil, nici nu a anticipat de ce era capabilă invenția sa. Imaginile capturate de porumbei au fost prezentate în „The Pigeon Photographer”, o carte recent apărută.

[readmore]

Acolo găsești unele dintre primele fotografii din lume făcute de sus. Pozele sunt speciale pentru că au calitatea asemănătoare unui GoPro.

Această perspectivă, care acum este atât de obișnuită pentru noi, era o priveliște extrem de rară pe vremea lui Neubronner. Fotografiile au reușit să ofere o imagine a lumii, care acum este redată prin nenumărate tehnologii precum Google Earth.

Cu toate acestea, există ceva „sălbatic” în fotografii, tocmai pentru că ele au fost făcute de păsări. Încadrarea lor este una aleatorie, unghiurile sunt ascuțite, iar, uneori, penele obturează vederea.

Sursa: New Yorker