A fost descoperit locul în care Iisus ar fi transformat apa în vin

A fost descoperit locul în care Iisus ar fi transformat apa în vin
Sursa foto: jw.org

Cercetătorii încearcă de ani buni să dezvăluie locul în care Iisus a făcut primul său miracol, iar misterul controversat primește acum o nouă ipoteză.

Potrivit Evangheliei lui Ioan, Iisus a transformat apa în vin în timpul nunții din Cana Galileii. Timp de sute de ani, oamenii au crezut că locul unde a avut loc miracolul este Kafr Kanna, un oraș din nordul Israelului.

Locația a fost dezbătută secole de-a rândul, iar acum arheologii cred că locul din vremurile biblice se află la 8 km spre nord, pe un deal prăfuit. Acesta este situl lui Khirbet Qana, un sat evreiesc care datează din perioada 323 î.Hr – 324 d.Hr, unde arheologii au descoperit o serie de indicii.

În urma săpăturilor a fost descoperită o rețea de tuneluri folosită de credincioși, care are însemne de cruci și referințe la Kyrie Iesou, o expresie grecească care înseamnă Domnul Iisus.

Arheologii spun că au mai descoperit un altar și un raft cu rămășițele unui vas de piatră. De asemenea, raftul ar fi avut loc pentru încă cinci vase – potrivit minunii biblice, șase vase asemănătoare au fost folosite pentru a ține apa transformată în vin.

Dr. Tom McCollough, care conduce săpăturile, afirmă există trei situri care sunt suspectate că ar fi Cana din Scriptură. „Niciunul dintre ele nu are atât de multe dovezi ca Khirbet Qana”, a declarat el.

„Am descoperit un complex mare de peșteri, care a fost folosit de creștinii care veneau să venereze locul unde s-a întâmplat miracolul”, au mai spus arheologii. Potrivit acestora, complexul a început să fie vizitat undeva în secolul al V-lea sau al VI-lea și a continuat să fie folosit și în secolul al XII-lea.

Textele din acea perioadă care descriu ce au văzut pelerinii care au vizitat Cana Galileii, s-ar potrivi cu complexul descoperit.

Citește și: