Tehnologia care ar putea revoluționa ceasurile și brățările inteligente

Tehnologia care ar putea revoluționa ceasurile și brățările inteligente

Inginerii de la Universitatea Rutgers au creat o brățară cu adevărat inteligentă care ar putea duce la un nou val de produse de monitorizare a sănătății și a mediului înconjurător.

Această tehnologie ar putea fi implementată în smartwatch-uri și alte dispozitive purtabile inteligente care monitorizează bătăile inimii și activitatea fizică. „Este ca un Fitbit dar are un biosenzor care poate număra particule, adică numărul de celule sanguine, particulele organice și anorganice din aer”, a declarat Mehdi Javanmard, autor și profesor asistent la departamentului de inginerie electrică la școala de inginerie.

„Actualele dispozitive purtabile pot măsură un număr limitat de parametrii precum bătăile inimii și activitatea fizică. Abilitatea pentru un astfel de dispozitiv să monitorizeze celulele sanguine ar duce monitorizarea sănătății la următorul nivel”, a spus și Abbas Furniturewalla, autor și cercetător în departamentul de ingineri electrică de la Universitatea Rutgers.

Brățara făcută de cercetători este realizată din plastic și conține un circuit flexibil și un biosenzor, dar și circuit care să proceseze semnalele electrice, un micro-controller pentru a digitaliza datele și un modul bluetooth pentru a transmite datele wireless către smartphone. Eșantioanele de sângele sunt obținute printr-o înțepătură mică, apoi acesta este trimis în interiorul brățării pentru ca celulele sanguine să fie numărate și analizate. Datele sunt transmise wireless către smartphone, iar o aplicație procesează datele și le afișează.

Dacă acest produs va fi folosit, medicii ar putea primi rezultatele unei analize de sânge mult mai rapid și nu ar mai fi nevoie de echipament de laborator. „Există o serie de boli unde numărul de celule sanguine este important. De exemplu, un număr anormal de mare sau de mic de leucocite sunt indicatori ai unui cancer precum leucemia, de exemplu”, explică Javanmard.

Astfel de brățări ar putea fi folosite de pacienți pentru a trimite datele monitorizate direct către medici. „Acestă tehnologie ar putea fi importantă pentru cei care sunt îngrijorați de poluarea aerului astfel vor putea monitoriza poluanți atmosferici și cantitatea de praf la care sunt expuși zilnici. Minerii ar putea vedea exact cât de nociv este aerul pe care-l respiră”.

Citește și:
Sursa: The Engineer