13 mart. 2018 | 11:24

Boala X va declanșa o epidemie globală, chiar dacă nu știm exact ce e

ACTUALITATE
Boala X va declanșa o epidemie globală, chiar dacă nu știm exact ce e

Potrivit experților din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o nouă boală contagioasă, misterioasă și fatală, ar putea aduce o epidemie globală.

Codificată ca Boala X, agentul responsabil de ea nu a fost descoperit încă. Chiar și așa, este o amenințare care se apropie. Astfel, a ajuns pe „cea mai periculoasă” listă a OMS: un catalog al potențialelor epidemii viitoare, pentru care contramăsurile sunt insuficiente – sau inexistente.

Probabil te întrebi cum poate o boală care nici măcar nu a fost identificată să fie considerată o amenințare atât de mare pentru sănătatea globală.

Cel mai bun mod de a înțelege este să te gândești că „Boala X” este un substituent pentru un pericol contagios pe care nu l-am întâlnit încă, dar care este aproape. Chiar și inevitabil. Este așa-numitul „cunoscut necunoscut”, iar OMS declară că trebuie să fim pregătiți. Astfel, maladia misterioasă se află acum pe lista bolilor prioritare.

„Boala X amintește că o epidemie internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen necunoscut în prezent, dar care provoacă diverse boli umane”, a transmis OMS.

Planul de cercetare și dezvoltare a fost lansat inițial în 2015 și este revizuit anual. OMS a explicat că apariția unor agenți patogeni de vârf care ar putea provoca apariția unor focare severe în viitorul apropiat, pentru care există puține sau nu există contramăsuri medicale, sunt prioritare.

Cea mai recentă analiză a avut loc în luna februarie. Experții s-au pus de acord că următoarele boli sunt cele care necesită o cercetare urgentă: febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF); Boala virusului Ebola și febra hemoragică Marburg; Febra Lassa; Sindromul respirator sever acut (SARS); Nipah și bolile henipavirale; Febra Valley (RVF); virusul Zika.

Anul acesta, pentru prima dată, OMS a adăugat Boala X pe listă. Prin creșterea gradului de conștientizare a acestei probabilități, asta ar putea stimula eforturile de cercetare pentru a combate amenințarea iminentă, necunoscută.

Istoria ne spune că este posibil ca următoarea mare epidemie să fie ceva ce nu am mai văzut până acum”, spune John-Arne Rottingen, director executiv al Consiliului de Cercetare al Norvegiei și consilierul OMS.