Cum contribuie Bitcoin la distrugerea iremediabilă a planetei

Cum contribuie Bitcoin la distrugerea iremediabilă a planetei

Bitcoin, dar și alte monede virtuale, ar putea contribui decisiv la încălzirea globală și ne-ar putea distruge planeta în câteva zeci de ani.

Un nou studiu avertizează că monedele virtuale de tip Bitcoin ar putea încălzi planeta cu peste 2 grade Celsius în mai puțin de câteva decenii. Fenomenul se datorează modului în care astfel de monede sunt create: prin utilizarea unor resurse hardware însemnate și printr-un consum imens de energie electrică.

Climatologii au avertizat de mult timp despre pragul de 2 grade Celsius. O creștere a temperaturilor globale cu această valoare ar avea un impact serios asupra disponibilității apei dulci, duratei valurilor caniculare, scăderi ale producției de cereale, dispariția coralilor și altele.

Experții s-au mai arătat îngrijorați cu privire la electricitatea necesară pentru a mina criptomonede. Estimările pentru 2017 sugerau că necesarul pentru Bitcoin se apropia de 42 TWh/ an. În traducere, emisiile de CO2 echivalau cu aproximativ cele emise de un milion de zboruri transatlantice.

Un nou studiu, publicat în Nature Climate Change, subliniază aceste îngrijorări. Din cauza lor, Pământul s-ar putea încălzi cu mai mult de 2 grade chiar în 2033.

Randi Rollins, coautor, explică faptul că ”Bitcoin e o criptomonedă cu cerințe hardware majore, iar asta se traduce în cerințe sporite de electricitate. Doar anul trecut, emisiile cauzate de producția de Bitcoin s-ar ridica la 69 de milioane de tone de CO2.

În cazul celei mai lente rate de adopție a tehnologiei, moneda virtuală ne-ar putea duce planeta la peste 2 grade Celsius în 22 de ani. În schimb, în cazul ratei medii de adopție, s-ar putea ca planeta să sufere iremediabil în doar 16 ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI