Big Brother care o să te sperie, dar o să te țină în siguranță

Big Brother care o să te sperie, dar o să te țină în siguranță

Inteligența artificială e din ce în ce mai prezentă în jurul nostru și ar putea chiar să-i înlocuiască pe paznicii din magazine.

Ai putea crede că tehnologia despre care e vorba vine din China, unde supravegherea cetățenilor e unul din țelurile guvernului, însă te-ai înșela. Sistemele de camere video de supraveghere cu inteligență artificială sunt, de fapt, creația japonezilor. Gigantul telecom NTT East și startup-ul Earth Eyes Corp. au colaborat pentru acest sistem.

Camera de supraveghere este cunoscută ca ”AI Guardman” și e creată pentru a-i ajuta pe proprietarii de magazine să-i descopere pe cei ce ar putea fura de pe rafturi. Sistemul folosește tehnologie open source de la Carnegie Mellon University pentru a scana streamuri video live și pentru a estima pozițiile fiecărui om.

Apoi, sistemul încearcă să compare pozițiile oamenilor cu unele predeterminate și cu potențial suspect. Dacă sistemul vede ceva dubios, îi alertează pe proprietari prin intermediul unei aplicații. În videoclipul de mai sus poți vedea cum funcționează această cameră video.

Sistemul este în dezvoltare de câțiva ani, însă abia acum au apărut primele rezultate ale testelor. Conform unor informații din presa japoneză, acolo unde au fost instalate aceste camere, furturile din magazine au scăzut cu aproximativ 40%.

Sistemul ar trebui să intre pe piață la final de iulie, cu un preț de 2.150 de dolari și apoi, cu o taxă lunară de 40 de dolari pentru suport în cloud.

Există și probleme legate de supravegherea automată. Apar și mici erori: uneori, clienții indeciși, care pun un produs pe raft apoi îl iau din nou, ar putea fi marcați ca potențiali hoți. De asemenea, și angajații care pun marfă pe rafturi pot fi văzuți astfel.

În viitor, am putea avea parte de astfel de sisteme din ce în ce mai des, chiar dacă nu o să știm neapărat cine sau ce ne privește din spatele camerei video.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: theverge.com