Berea viitorului nu va mai avea hamei, ci drojdie modificată genetic

Berea viitorului nu va mai avea hamei, ci drojdie modificată genetic

Câțiva cercetători au dezvoltat un nou sistem de editare a genei prin care dau drojdiei factorii și aromele asociate, în mod normal, cu hameiul.

Biologia sintetică a creat microbi care produc droguri, arome și combustibili. Acum, oamenii de știință au folosit aceleași trucuri, cu ajutorul CRISPR-Cas9, și au obținut o drojdie care produce aroma hameiului.

Cercetătorii au adăugat gene de mentă și busuioc și au obținut o drojdie cu note de fructe și floare de portocală. Astfel, biologii au creat o nouă rețetă de bere, care păstrează cele două note de aromă proeminente pe care le oferă hameiul.

Echipa a proiectat tulpini de drojdie folosind CRISPR-Cas9 (un instrument simplu și ieftin de editare a genei) și a introdus patru gene noi în componență. Ei au adăugat promotori care reglează genele în drojdia de bere industrială. Aceste două gene codifică componentele de aromă comune plantelor – pentru acest proiect, genele provin din busuioc și menta.

Cercetătorii au creat tulpini de drojdie de bere care nu numai că fermentează berea, dar oferă și două dintre notele proaspete de aromă furnizate de hamei.

Imediat după asta, au creat un software special, care să amestece perfect toate acestea, în proporții adecvate. Cercetătorii au avut atât de multă încredere în produsul lor, încât chiar ei au fost cei care au încercat berea. În timpul degustării, cercetătorii au raportat că nu există arome ciudate, ci note de fructe și flori de portocale.

Totuși, de ce ar vrea cineva să utilizeze drojdie în loc de hamei, ca să confere aromă berii? Potrivit lui Charles Denby, autorul studiului, culturile de hamei necesită multă apă. Ca să nu mai vorbim de resurse – îngrășăminte – și energie – pentru transport. În plus, hameiul este și scump. Toate astea pot fi eliminate prin folosirea drojdiei.

„Speranța mea este că dacă putem folosi tehnologia pentru a face o bere extraordinară, oamenii vor accepta asta”, a declarat Denby.

Etichete: