Bateriile litiu-ion care nu explodează nici în situații limită

Bateriile litiu-ion care nu explodează nici în situații limită

Bateriile litiu-ion sunt cele mai răspândite în gadgeturile pe care le folosim, iar în situații destul de rare, pot exploda.

Nici nu mai trebuie să-ți amintesc ce s-a întâmplat cu Note 7 și cu a sa baterie litiu-ion defectuoasă. Nu doar telefonul poate lua foc, dar poate cauza o reacție în lanț, mai ales în spații închise.

O echipă de cercetători a reușit să creeze o batere litiu-ion care nu mai explodează, nici în condiții limită. Gabriel Veith, doctorand, spune că ”într-o baterie litiu-ion, o bucată subțire de plastic separă cei doi electrozi; dacă bateria este avariată și plasticul cedează, electrozii pot intra în contact, iar electrolitul lichid va lua foc.”

Veith a avut o revelație când se juca alături de copiii săi cu un amestec de apă și amidon, cunoscut ca oobleck. Acesta e un lichid non-newtonian, care se solidifică atunci când îl lovești. Odată eliberată presiunea, acesta se transformă din nou în lichid.

Caracteristicile depind de un coloid, o suspensie de particule mici într-un lichid. În cazul oobleck-ului, coloidul este reprezentat de particulele de amidon suspendate în apă.

Pentru coloidul bateriei, Veith și colegii de la University of Rochester au folosit siliciu suspendat în electroliți lichizi obișnuiți din bateriile litiu-ion. În caz de impact, particulele de siliciu se adună laolaltă și previn scurgerea de fluide.

Cercetătorii au folosit particule sferice de 200 nm. Veith spune că uniformitatea particulelor este importantă, deoarece în cazul în care acestea au mărimi diferite, lichidul devine mai puțin vâscos la impact.

Cercetătorul încearcă să obțină un brevet pentru invenția sa. În viitor, acesta vrea să îmbunătățească sistemul, astfel încât partea avariată a bateriei să rămână solidă, în timp ce restul să fie funcțională. Echipa vrea ca bateriile să fie folosite pentru drone inițial, dar ar putea ajunge chiar și în interiorul mașinilor electrice.