22 dec. 2018 | 07:13

Câți bani vor oamenii să primească pentru a se lăsa de Facebook

ACTUALITATE
Câți bani vor oamenii să primească pentru a se lăsa de Facebook

Facebook nu a dus-o foarte bine anul acesta, după atâtea încălcări ale breșelor de securitate, dar mulți oameni sunt în continuare atrași de platformă.

Cercetătorii au vrut să afle pentru câți bani ar fi oamenii dispuși să renunțe la Facebook. Astfel, au descoperit că prețul renunțării la social media este mare pentru mulți – media fiind undeva la 1.000 de dolari mai exact.

Studiul s-a desfășurat sub forma unei licitații. Participanții voluntari au primit bani reali în schimbul închiderii conturilor de Facebook pentru o perioadă anume (de la o zi la un an). Rezultatele arată că cei mai mulți oameni sunt deosebit de atașați de conturile de Facebook.

„Participanții la licitație s-au confruntat cu consecințe financiare reale, așa că au fost îndemnați să se gândească serios la ce compensație ar vrea să își închidă conturile pentru o perioadă fixă de timp și să parieze sincer”, a explicat unul din cercetători, economistul Sean B. Cash, de la Tufts University din Boston. „Studenții au pus o valoare mai mare pe Facebook decât membrii comunității. Un număr de participanți au refuzat să parieze, sugerând că dezactivarea Facebook-ului pentru un an nu era o posibilitate bine-venită”.

În total au fost testate trei grupuri. Două dintre acestea au cuprins 133 de studenți, respectiv 138 de membri ai comunității. Al treilea grup a fost testat online, prin serviciul Mechanical Turk de la Amazon, și a cuprins 931 de oameni.

Cercetătorii au descoperit că studenții sunt cei mai scumpi la preț când vine vorba de plata pentru a renunța la social media (cel mai mult cerându-se 2.076 de dolari). Media realizată după analizarea tuturor celor trei grupuri a fost undeva la 1.000 de dolari.

Chiar dacă nu te va plăti nimeni pentru asta, nu e o idee rea să iei o pauză de la social media. Beneficiile au fost analizate în cadrul unui studiu (despre care poți citi aici), așa că poți cel puțin să încerci.