15 feb. 2018 | 19:30

De câți bani ai nevoie ca să fii fericit

ACTUALITATE
De câți bani ai nevoie ca să fii fericit

Se spune că banii nu pot cumpăra orice, dar când vine vorba de fericirea pe plan emoțional lucrurile devin puțin clișeice. Poate că banii nu pot cumpăra fericirea, dar, cu siguranță, o ajută să se instaleze în viața ta. Când vine vorba de venit, oamenii de știință spun că, de fapt, există o sumă anuală pe care o poți câștiga și cu care te vei simți mulțumit din punct de emoțional.

„Poate că ți se pare surprinzător să auzi asta, ținând cont de ceea ce vezi și auzi la televizor despre cum nu există niciun plafon când vine vorba de câți bani ai nevoie ca să fii fericit. Ei bine, există niște praguri”, explică psihologul Andrew T. Jebb de la Universitatea Purdue. Jebb și echipa lui au analizat date din Gallup World Poll, un studiu internațional care include peste 1,7 milioane de persoane din 164 de țări. Când au examinat răspunsurile participanților la întrebări referitoare la satisfacția și bunăstarea vieții, au descoperit numărul magic.

„Am constatat că pragul ideal de venit este de 95.000 de dolari pentru satisfacția generală a vieții și între 60.000 și 75.000 de dolari pentru bunăstarea emoțională (fericirea de zi cu zi)”, notează Jebb în studiu.

Raportat la România, venitul anual pe care ar trebui să-l câștige un român ca să fie împlinit, mai ales pe plan emoțional, pare de domeniul SF-ului. În orice caz, românii ar trebui să câștige, în medie, 252.187 de lei, ca să fie satisfăcut de viața pe care o duce. Pe de altă parte, fericirea emoțională o poate avea dacă ar câștiga între 15.927 de lei și 19.909 lei.

Mă rog, asta nu înseamnă că românii sunt nefericiți.

Cercetătorii notează că venitul calculat de ei se raportează pe persoană fizică, deci pentru familii ar trebui să fie mai mare. La nivel global, este mai ieftin pentru bărbați să fie satisfăcuți emoțional. Anul, ar trebui să aibă un venit de 90.000 de dolari, în timp ce femeile au nevoie de 100.000 de dolari.

Pretențiile cresc și cu studiile pe care oamenii le au. 70.000 de dolari au fost atribuiți persoanelor cu studii medii și 115.000 de dolari pentru cei cu studii superioare.

Veniturile mari sunt însoțite de cereri de timp, volum de muncă sau responsabilitate. Asta ar putea limita oportunitățile pozitive pe care viața ți le pune la dispoziție. Cercetătorii au studiat cât ar trebui să câștige un om să se simtă bine cu el și viața lui, dar asta nu înseamnă că doar despre bani este vorba.