Primul avion electric a fost testat și anunță revoluția în aviație

Pe măsură ce lumea transportului se îndreaptă către un viitor în care vehiculele sunt electrice, era firesc ca și avioanele să urmeze aceeași rută.

Un avion electric cu un singur motor a fost testat în Australia, marcând încă un pas pe calea tranziției. Producătorul slovenian Pipistrel a testat avionul Pipistrel Alpha Electro deasupra unui aeroport din Perth la începutul lunii ianuarie. Pipistrel a creat în trecut și alte modele inovative, precum un avion care funcționează pe baza unui combustibil de hidrogen.

Avionul are două locuri și funcționează pe bază bateriilor litiu-ion. Este aproape la fel de silențios ca o mașină electrică. Poate zbura vreme de o oră, dar chiar și așa îi rămân 30 de minute timp de zbor de rezervă. Bateriile îi pot oferi avionului 1.000 de ore de zbor în total pe durata „vieții” lor. În Aeroportul Jandakot se află un superîncărcător, care poate încărca avionul Alpha Electro complet în aproximativ o oră.

Pipistrel lucrează cu startup-ul Electro.Aero pentru a aduce avioanele Alpha Electro pe cerul Australiei. Joshua Portlock, fondatorul Electro.Aero, a subliniat că propulsia electrică a avionului este mult mai simplă decât un motor. Mai mult, avionul de față este semnificativ mai ieftin decât aeronavele care folosesc combustibil. Pentru a zbura cu Alpha Electro vreme de o oră, costă numai trei dolari. Acest lucru se datorează și felului inteligent de consumare a energiei (avionul necesită numai 60 de kilowați pentru a decola și 20 de kilowați pentru a zbura.

Folosirea avioanelor electrice este o alternativă mai eco față de cele care consumă combustibili fosili. Acest lucru este mai important ca oricând acum, când schimbarea climatică este o problemă crucială. Industri aviatică este unul din cei mai mari contributori când vine vorba de emisiile de gaz. Din fericire, Pipistrel și Electro.Aero nu sunt singurii care lucrează pentru a schimba industria aviatică. Airbus, Rolls-Royce și Siemens sunt și ei în cursă – au anunțat că vor da startul proiectului E-Fan X. Proiectul va face posibil pentru avioane să utilizeze propulsie electrică.

Cei de la Electric.Aero au în plan să creeze stații de încărcare lângă aeroportul Rottnest Island. Aceste stații vor permite transportarea unor grupuri mici, de maxim cinci persoane pe insulă, în sistem de taxi aerian.

Sursa: Futurism