Astronautul NASA cu ADN alterat: nu mai e la fel ca fratele geamăn

Astronautul NASA cu ADN alterat: nu mai e la fel ca fratele geamăn

Scott Kelly a devenit o vedetă a internetului și una a NASA. Astronautul a revenit pe Pământ după o misiune de un an în spațiu. Și nu s-a întors fără surprize.


ACTUALIZARE pe cât s-a crezut inițial Detaliile despre acest caz sunt ceva mai clare acum. ADN-ul lui Scott Kelly nu a suferit modificări atât de radicale .


Scott Kelly a devenit, pe lângă astronaut NASA, și cobai într-un experiment în derulare. El este subiectul principal al cercetării impactului vieții în spațiu față de viața pe Pământ. Conform rezultatelor preliminare ale NASA, Scott Kelly are un ADN diferit cu 7% față de fratele său geamăn. Totodată, merită reținut că el n-a fost în cei doi ani prea departe de casă, ci doar pe Stația Spațială Internațională.

Specialiști NASA au studiat genetica și transformările prin care trece Kelly înainte, în timpul și după timpul petrecut pe SSI. Cum are un frate geamăn, comparația era evidentă. Concluzia preliminară de acum e că cei doi, din punct de vedere genetic, nu mai sunt identic.

O parte dintre mutațiile pe care Scott Kelly le-a suferit au fost provocate de stresul călătoriilor spațiale. Genele se dezactivează și se activează la loc, iar acest proces le poate modifica funcțiile. ADN-ul se poate modifica și din cauza radiațiilor din spațiu sau a restricțiilor alimentare. Pe navete sau pe Stație, astronauții nu au acces la aceeași mâncare pe care o au pe Pământ. Totodată, lipsa gravitației și fluiditatea lichidelor au un impact semnificativ asupra organismului.

[readmore]

Scott Kelly și aceste cercetări sunt esențiale pentru NASA, dar mai ales pentru omenire. În contextul în care nu de puține ori a spus și Stephen Hawking că viitorul va fi pe alte planete, trebuie întâi înțeles impactul pe care îl are spațiul asupra sănătății oamenilor. Această investigație precede o misiune de trei ani către Marte.

Ce i-a lipsit lui Scott Kelly în spațiu

Scott Kelly a revenit pe Pământ în urmă cu doi ani. Când a fost întrebat ce i-a lipsit cel mai mult, astronautul a răspuns, poate cum era de așteptat, că familia și oamenii dragi. Aceștia și piscina sa din Houston.

El a mai spus și că, ulterior întoarcerii pe Pământ, simpla ridicare din pat e ca o încercare de a ieși din nisipuri mișcătoare. Odată ajuns în picioare, acesta simțea cum tot sângele îi coboară în membrele inferioare și cum țesuturile i se umflă.

Totodată, a povestit că simțea că îi arde pielea în toate zonele în care a fost în contact cu patul, dezvoltând cel mai probabil o reacție alergică, fie la materialul cearșafului, fie la detergent. Astronautul o avea pe soția sa alături, care îl ajuta să se deplaseze prin casă și nu numai.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: LiveScience