Un astronaut dezvăluie efectele devastatoare ale traiului îndelungat în spațiu

Un astronaut dezvăluie efectele devastatoare ale traiului îndelungat în spațiu

Scott Kelly, unul dintre cei mai prolifici astronauți ai SUA, a vorbit recent despre efectele negative ale traiului în lipsa gravitației.

Alături de Mikhail Kornienko, Scott Kelly a petrecut 340 de zile în cadrul unei singure misiuni pe Stația Spațială Internațională. Cei doi au făcut parte dintr-o misiune specială care pregătește terenul pentru călătoria spre Marte, Kelly și Kornienko fiind în spațiu aproape un an de zile pentru a se descoperi care sunt efectele traiului îndelungat în condiții de gravitație zero.

Ulterior întoarcerii pe Pământ, Kelly a mărturisit că simpla ridicare din pat e ca o încercare de a ieși din nisipuri mișcătoare. Odată ajuns în picioare, acesta simte cum tot sângele îi coboară în membrele inferioare și cum țesuturile i se umflă.

Scott simțea, totodată, că îi arde pielea în toate zonele în care a fost în contact cu patul, dezvoltând cel mai probabil o reacție alergică, fie la materialul cearșafului, fie la detergent. Astronautul o avea pe soția sa alături, care îl ajuta să se deplaseze prin casă și nu numai.

”În timp ce încerc să adorm, mă tot gândesc dacă prietenul și colegul de misiune, Misha, întors între timp la Moscova, suferă de aceleași probleme ale picioarelor umflate și ale mâncărimilor dureroase, însă presupun că da”, spune Kelly. ”Tocmai de aceea ne-am oferit voluntari pentru această misiune, pentru a descoperi mai multe despre cum este afectat corpul uman în timpul zborurilor spațiale de durată”.

Cei doi voluntari vor fi studiați pentru tot restul vieții de către experți, iar agențiile spațiale nu vor putea ajunge în adâncurile spațiului, nici măcar pe Marte, până ce nu vor găsi o soluție pentru a întări cele mai slabe verigi din ecuație, corpul și mintea umană.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: