Adevărul despre astronautul cu ADN modificat după un an petrecut în spațiu

Adevărul despre astronautul cu ADN modificat după un an petrecut în spațiu

Povestea astronautului Scott Kelly îți este cunoscută. S-a remarcat după ce o informație despre ADN-ul lui a ajuns în toate mediile. Doar că lucrurile nu stau chiar așa.

Conform primelor informații, ADN-ul lui Scott Kelly s-a modificat cu aproximativ 7% din cauza călătoriilor spațiale. Însă, pare-se că și Kelly a aflat odată cu noi că ADN-ul lui este „modificat”.

Dar nu, cele șapte procente din ADN-ul lui Kelly nu se datorează călătoriilor în spațiu sau șederii lui pe Stația Spațială Internațională.

Pe 15 martie, PLAYTECH a publicat o știre despre cum ADN-ul lui Scott Kelly a fost modificat. Îți cerem scuze, acea informație s-a dovedit incorectă.

Secvențele genetice sunt ca șirurile de litere aranjate la fel. Aceste secvențe sunt responsabile de producerea proteinelor. Dacă muți sau schimbi succesiunea acestor litere, nu vei mai avea același șir ca celelalte. Majoritatea celulelor noastre sunt genetic identice, dar genele lor sunt exprimate la diferite niveluri.

Informațiile vagi despre condiția astronautului fac referire la aceste detalii. Articolele care au apărut pe acestă temă au constatat că acele călătorii spațiale afectează exprimarea anumitor gene, în special cele implicate în funcția imună, în repararea ADN-ului și a creșterii osoase.

Asta nu înseamnă că ADN-ul lui Kelly a fost deteriorat după ce a stat un an pe ISS.

Aceste schimbări nu sunt deloc neobișnuite. Se întâmplă de fiecare dată când te îmbolnăvești sau când ai un răspuns la factorii de mediu. Desigur, petrecerea unui an în microgravitație cu oxigen redus și niveluri ridicate de radiații ar putea provoca acest tip de schimbare.

Un alt aspect care reiese din povestea lui Kelly – descrisă cu informațiile inițiale – este că ADN-ul astronautului nu mai corespunde cu cel al geamănului său. Dar ADN-ul lor nu a fost identic mare parte din viața lor. Asta pentru că noi, oamenii, acumulăm mutații aleatorii în genom, pe măsură ce îmbătrânim. Șansele ca secvențele genetice ale celor doi să fie modificate aleatoriu sunt evidente.

Chiar și așa, una dintre descoperirile studiului este că cromozomii lui Scott Kelly au crescut mai mult în timp ce se afla în spațiu. Cel puțin când vine vorba de celulele albe din sânge. Modificările au apărut în ceea ce se numește telomer, material genetic care stă la capătul fiecărui cromozom. Acestea au apărut în spațiu, dar au revenit la normal când s-a întors pe Pământ. Faptul că aceste structuri prezintă o astfel de flexibilitate este intrigant.

Toate aceste lămuriri arată că, dacă Scott dorea să nu mai fie identic cu geamănul său, nu era nevoie să petreacă un an în spațiu. Foarte probabil n-a dorit asta.

 

Citește și: