30 mart. 2018 | 11:10

Artă dusă la extrem: au mâncat carne din propriul corp, după ce au gătit-o

Generalist
Artă dusă la extrem: au mâncat carne din propriul corp, după ce au gătit-o
YouTube

Un bărbat și o femeie au gustat din propria lor carne, după ce a fost puțin pusă la frigare. Totul a fost săvârșit în numele unui act artistic.

Se spune că arta nu are limite. Artistul lituanian Arthur Berzinsha realizat probabil unul dintre cele mai controversate acte artistice ale momentului, după ce doi voluntari s-au oferit să fie hrăniți cu bucăți tăiate din propria lor carne. Un bărbat și o femeie au stat docili și au îndurat eroic tăierea cu bisturiul a unor fâșii de piele de pe șolduri, apoi au așteptat, cuminți, să fie gata masa.

„Bucătarul” le-a pus pe grătar fâșiile de piele, le-a perpelit nițel în tigaie, apoi masa a fost servită.

Unde mai pui, că momentul a fost chiar filmat și e disponibil pe YouTube. Acest act artistic a atras numeroase critici din partea internauților, acuzându-i pe voluntari și pe organizator de canibalism. A fost atrasă inclusiv atenția poliției.

„Această demonstrație este o metaforă a societății consumeriste care se consumă pe ea însăși”, se apără Arthur Berzinsha, care argumentează că actul artistic vrea să atragă atenția decadenței lumii actuale. Prezentarea macabră a fost numită „Escatologie” și înseamnă un studiu spiritual al morții și al „sfârșitului timpurilor”. „Nici măcar acum, în post-modernism, nu avem nicio idee despre semnificiația sau scopul existenței noastre”, mai spune artistul.

Dincolo de orice act artistic de acest fel, canibalismul nu este deloc recomandat nici din punct de vedere științific. Dacă întrebi totuși ce gust are carnea de om, încearcă să-ți imaginezi că e un mix între carnea de porc și cea de mânzat. Un criminal canibal, pe nume Armin Meiwes, spunea: „Carnea de om are gust de porc, dar un pic mai amară, mai puternică, dar e destul de bună.”

Gustul se datorează faptului că țesuturile din mușchii umani conțin proteine similare cu cele regăsite la porc și vite. Nu trebuie să uităm totuși, că în istoria omenirii, există numeroase exemple de canibalism. Pentru mai multe culturi și civilizații din diverse colțuri ale lumii și din diferite epoci istorice, canibalismul era o tradiție, însă mai mult de ordin cultural, decât o simplă preferință alimentară.

În mod surprinzător, carnea de om nici nu este prea sănătoasă. În afară de organe, corpul uman conține în jur de 32.375 de calorii. Poate doar inima ți-ar aduce o masă îndestulătoare, pentru că are cam 650 de calorii.