09 mai 2018 | 13:04

Aprilie 2018, cel mai fierbinte aprilie din istoria măsurătorilor

ACTUALITATE
Aprilie 2018, cel mai fierbinte aprilie din istoria măsurătorilor

Încălzirea globală nu mai e de mult timp un subiect de glumă, cu toate că unii vor să considere că fenomenul este inexistent.

Suntem abia în luna mai, însă 2018 reușește să stabilească deja noi recorduri de temperaturi extreme. Cel mai elocvent exemplu vine din Nawabshash, Pakistan, unde pe 30 aprilie s-au înregistrat 50,2 grade Celsius. Meteorologii consideră că aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, pentru luna aprilie.

Organizația Mondială a Meteorologiei, însă, nu oferă o listă a temperaturilor pentru planetă, așa că nu poate fi confirmată 100% afirmația de mai devreme. În 2001, în Santa Rosa, Mexic, s-ar fi înregistrat 51 de grade Celsius, dar dr. Christopher Burt, de la Weather Underground, spune că măsurătoarea nu ar fi una de încredere.

Recorduri de acest nu au loc în izolare: majoritatea Pakistanului și Indiei au avut de-a face cu temperaturi extreme chiar și pentru luna iulie, așa cum vezi în harta de mai jos, cu temperaturile de pe 30 aprilie 2018.

În mod nesurprinzător, temperaturile au dus și la o creștere a cererii de energie electrică. Asta a condus la pene de curent în unele zone, ceea ce a făcut ca vremea să fie și mai greu de suportat, mai ales în cazul celor care s-au trezit fără curent pentru aparatul de aer condiționat.

Nawabshash a stabilit un record național lunar în martie, iar Larkana, din apropiere, a stabilit recordul din aprilie 2017, pentru Asia. În 2015, un val de căldură a ucis 1.200 de persoane în Karachi.

Deși Asia de Sud are cele mai mari probleme cu temperaturile extreme, și în alte zone de pe planetă căldura a fost anormal de mare. Avem chiar exemplul propriu, al României, unde majoritatea zilelor au adus temperaturi cu mult mai mari decât normalul perioadei. Din păcate pentru noi, pare că va trebui să ne obișnuim cu situația asta.