10 sept. 2018 | 11:45

Cele mai populare aplicații de iPhone fac bani din locația ta

ACTUALITATE
Cele mai populare aplicații de iPhone fac bani din locația ta

Un nou studiu al creatorilor Guardian Mobile Firewall scoate la iveală niște informații îngrijorătoare referitoare la unele dintre cele mai populare aplicații de iPhone.

Te-ai obișnuit în momentul în care rulezi pentru prima oară o aplicație de mobil ca aceasta să necesite o serie de permisiuni. În contextul în care vorbești de o aplicație de vreme probabilă sau una care îți monitorizează efortul fizic, aproape că te aștepți să-ți ceară acces la locația ta exactă.

Nu te aștepți în schimb ca datele de locație colectate să fie monetizate fără acordul tău explicit. Din păcate, conform celor de la 9to5Mac, întregul tău traseu de pe parcursul zilei reprezintă o mină de aur pentru un număr important de dezvoltatori.

Raportul din spatele acelui material a fost realizat de Sudo Security Group’s GuardianApp, în frunte cu expertul în securitate Will Strafatch. În urma unei analize detaliate a multora dintre aplicațiile din top 10 din AppStore, concluzia este una cât se poate de simplă.

Indiferent dacă vorbim de aplicații de fitness sau de vreme probabilă, acestea înșeală termenii de utilizare ai AppStore prin monetizarea datelor de locație fără acordul explicit al utilizatorilor.

Mecanismul este cât se poate de simplu. Din momentul în care acorzi încredere unei aplicații să-ți acceseze locația, programele cu pricina creează rapoarte legate de traseul tău și comercializează informațiile respective. Mai multe companii terțe sunt specializate în monetizarea datelor de locație.

În contextul în care vorbim de aplicații care au un motiv aparent logic să-ți acceseze locația, nu te aștepți ca acelea să-ți înșele încrederea. Din păcate, pentru că sunt aplicații gratuite, trebuie să găsească o soluție pentru a genera bani, iar cea detaliată mai sus pare să fie una foarte populară.

În cazul în care vrei să vezi dacă utilizezi vreo una dintre cele care utilizează asemenea practici, lista completă a aplicațiilor care îți monetizează locația este disponibilă la această adresă. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele