Aplicația prin care vei putea să te plimbi cu mașini de lux ale bogaților

Aplicația prin care vei putea să te plimbi cu mașini de lux ale bogaților

Bogații ar putea folosi propria aplicație mobilă, de tip Uber, prin care vor putea să-și împrumute bolizii de lux unor oameni obișnuiți.

De unde atâta mărinimie din partea marilor bogătași? Nu e deloc vorba de altruism, ci doar de afaceri. În schimbul curselor cu cele mai tari mașini sport, bogații primesc asigurări mai avantajoase pentru mașini și, eventual, și alte beneficii.

Este ideea unui fost bancher, pe nume Marco Abelel, fost șef executiv pe departamentul digital la Credit Suisse. El s-a gândit la crearea unei aplicații denumite TEND, prin care bogaților, posesori de mașini de lux, să le împrumute printr-un serviciu obișnuit de carsharing, în scopul unor active experimentale.

Aplicația este un fel de platformă de investiții bazată pe conceptul de blockchain, o denumire pompoasă, tipică pentru cei obișnuiși să învârtă sume exorbitante de bani și bunuri, obținute mai mult sau mai puțin prin metode dubioase.

Dar, cert e că serviciul online presupune o înregistrare a posesorilor de bolizi de lux, care e și în avantajul lor. Astfel, nimeni nu riscă să fie „ars” la buzunar (care oricum e foarte gros), atunci când împrumută cuiva un Lamborghini Huracan de 300.000 de dolari, iar mașina ajunge să „pupe” cu violență un parapet.

Să fii puțin altruist de dragul unor alte avantaje bănești, nu sună rău din perspectiva unei persoane bogate, dar nici din partea celor care au șansa să se urce la volanul unei mașini de lux. Ce dacă, în cele din urmă, tu rămâi doar cu o amintire? Câți au șansa să se folosească de Corvette-ul sau Ferrari-ul vecinului acela bogat?

Prin aplicația TEND se mai urmărește și o plată echitabilă din partea asiguratorilor, atunci când trebuie să ofere bani pentru ceea ce s-au angajat să facă, adică să asigure costurile de reparații ale unui client. Dacă firmele de asigurări nu oferă pentru Dacia ta niciun sfanț când îți julește cineva ușa în trafic, unui bogătaș nici atât n-o să-i ofere cine știe ce pentru un Bugatti Chiron sau un Bentley, care costă de până la zece ori mai multe decât toată proprietatea ta.

TEND este un fel de asigurare pentru asigurare, un avantaj pentru asigurările premium.

Dacă ești foarte bogat și decizi să-ți cumperi o mașină extrem de scumpă, decizi și câte persoane ai vrea să fericești cu câteva curse și, în schimb, tu vei putea să-ți faci propriile evaluări financiare și de mentenanță în caz de accident și așa mai departe, în raport cu asiguratorul. În plus, tu decizi cui și câtor persoane le împrumuți mașina prin serviciul TEND de carsharing.

Fostul bancher n-a spus, însă, dacă beneficiarul „sărac” va trebui să plătească ceva pentru cursă. Dar ceva îmi spune că da, în fond, nimic nu mai e gratis în lumea asta.

Citește și: