Majoritatea persoanelor anti-vaccin sunt femei

Majoritatea persoanelor anti-vaccin sunt femei

Un nou studiu arată că cea mai mare parte a persoanelor care comentează, dau like și share-uiesc informații anti-vaccin pe Facebook sunt femei.

Cercetătorii s-au scufundat în lumea anti-vacciniștilor pentru a înțelege mai bine fenomenul. Ei au analizat date adunat de pe șase dintre cele mai mari pagini publice anti-vaccinare de pe Facebook. Au ajuns la concluzia că aceste comunități online au utilizatori extrem de activi, sunt dominate de tonuri negative, iar majoritatea utilizatorilor sunt femei.

„Social media joacă un rol important în a transforma convingerile anti-vaccin în ceva durabil și persistent”, a zis conducătoarea studiului, Naomi Smith, lector în sociologie la Federation University Australia. „Share-uitul de postări este o cale importantă de a răspândi acest tip de informație, așa că fiți atenți înainte să postați ceva ce pretinde că vaccinurile îi îmbolnăvesc pe oameni”.

Doar în SUA, vaccinurile au salvat viețile a 732.000 de copii și au prevenit alți 300 de milioane de copii de la a se îmbolnăvi. Datele au fost adunate în urma unui studiu din 2014 de la Centers for Disease Control (CDC). Deși statisticile sunt încurajatoare, mișcarea anti-vaccin nu s-a stins de când a apărut pentru prima oară spre sfârșitul secolului 18. Oamenii continuă să creadă că vaccinurile sunt cauza autismului sau că vaccinurile administrate copiilor le dă peste cap sistemul imunitar.

Naomi Smith și cercetătorul Tim Graham de la Australian National University au analizat postările, like-urile, share-urile și comentariile din comunitățile de anti-vacciniști de pe Facebook. Ei au descoperit că postările de pe cele 6 pagini au fost ditribuite de peste 2 milioane de ori pe parcursul a doi ani. Așadar, publicul țintă depășește cu mult numărul de like-uri ale paginilor. De asemenea, deși nivelul de activitate este unul ridicat, comunitățile nu sunt atât de bine închegate.

Tonul general al postărilor este unul negativ. Smith a explicat că „utilizatorii de pe paginile anti-vaccin nu se simt doar revoltați din punct de vedere moral”, ci și asupriți de guvern și mass-media. Majoritatea anti-vacciniștilor împărtășeau aceeași mentalitate atrasă de teoriile conspirației. Mai mult, cele mai multe persoane anti-vacciniste erau femei.

Deși realitatea nu susține teoriile anti-vaccin, Smith a subliniat că este important să nu îi luăm în râs pe cei care cred în ele. Acest lucru le va întări credința că totul este o conspirație. Există însă alte căi de a relaționa cu ei, despre care poți citi aici.

Citește și:
Sursa: Live Science