Antarctica se topește într-un ritm alarmant, iar dovezile sunt incontestabile

Antarctica se topește într-un ritm alarmant, iar dovezile sunt incontestabile

Încălzirea globală este cea mai mare problemă cu care se confruntă planeta noastră în secolul 21, iar modificările nivelului de gheață din Antarctica reprezintă cea mai recentă dovadă.

Stratul de gheață din Antarctica devine din ce în ce mai subțire, iar dovezile în această direcție sunt de necontestat, în timp ce urmările sunt dezastruoase. Cel mai recent raport pe marginea acestui subiect a fost publicat pe site-ul Nature și are în spate lucrările de analiză și cercetare a 80 de cercetători din 42 de organizații internaționale.

Raportul cu pricina a plecat de la agregarea mai multor informații adunate în perioada 2012 – 2017. În tot acest timp, foaia de gheață a Antarcticii a pierdut 219 miliarde de tone de gheață într-un singur an. Ca referință rata de topire din 2017 este de trei ori mai rapidă decât în 2012. În perioada 1992 – 2017, topirea gheții din regiune a contribuit la o creștere de 7,6 milimetri a nivelului global al oceanelor. 40% din acea creștere s-a înregistrat doar în ultimii patru ani.

Pentru ca rezultatele acestui proiect de cercetare să fie incontestabile, o echipă globală de cercetători a avut în vedere 24 de ”radiografii” ale calotei glaciare din Antarctica imortalizate prin intermediul unor sateliți de înaltă precizie. Pornind de la acele informații, s-au putut efectua calcule precise.

”Am luat toate estimările obținute prin diferite tehnici și am ajuns la acest consens.” Isabella Velicogna, un profesor de la Universitatea din Calfornia este încrezător că rezultatele sunt corecte, într-un interviu acordat celor de la Washington Post.  ”Conform analizei noastre, s-a înregistrat o creștere bruscă a pierderilor de gheață din Antarctica în ultimul deceniu, iar continentul provoacă o creștere mai rapidă a nivelului mării astăzi, decât în orice moment din ultimii 25 ani.” Aceasta este concluzia formulată de Andrew Shepard, unul dintre lideri grupului de cercetare implicații în acest proiect pe parcursul ultimilor cinci ani. Shepard este profesor la Universitatea din Leeds.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: